Βουλγαρία: Έγκριση της βουλής για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 17:08
A- A A+

Τη συμφωνία εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία ενέκρινε η βουλή της χώρας (200 ψήφους υπέρ και τρεις κατά), μετέδωσε πριν από λίγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Βουλή εξέφρασε έτσι την υποστήριξή της στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την αμερικάνικη πλευρά «για τους συγκεκριμένους παραμέτρους της διαδικασίας›, όπως αναφέρεται, ενώ υποχρεώνει το Υπουργικό Συμβούλιο να ενημερώνει τακτικά την λαϊκή αντιπροσωπεία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τις βάσεις.

Παρόλο που στο κείμενο της απόφασης δεν χρησιμοποιούνται όροι όπως «βάσεις» ή «στρατιωτικές διευκολύνσεις», η απόφαση του κοινοβουλίου ουσιαστικά δίνει –όπως αναμενόταν- την έγκριση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ουσίας σχετικά με την εγκατάσταση των αμερικάνικων βάσεων στη Βουλγαρία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε ότι μόνο η προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας και υπογράμμισε η χώρα του πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της, συμπεριλαμβανομένης και της παραχώρησης υποδομής για στρατιωτικούς σκοπούς σε συμμαχικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» Ανδρέι Πάντεφ αποκάλεσε την απόφαση «αίσχος», αφού όπως είπε η Βουλγαρία για πρώτη φορά επιτρέπει μόνιμη εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην επικράτειά της.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Βουλής εξέφρασε ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Σολομών Πάσι.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή