Μετ' ευχών εγκαρδίων εν Χριστώ τεχθέντι

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003 17:14
UPD:21:21

A- A A+

Με τη διαβεβαίωση ότι ο Ιησούς είναι ο Εμμανουήλ, «ο Θεός μεθ' ημών», αρχίζει η Καινή Διαθήκη. Και με αυτή την επιβεβαίωση του αναστάντος Κυρίου, «και ιδού εγώ μεθ' υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28.20) ολοκληρώνεται το έργο Του. Το όνομα Εμμανουήλ συγκεντρώνει σε μια μόνο λέξη το μυστήριο της ενανθρωπήσεως.

«Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου ο δρακί την πάσαν έχων κτίσιν». «Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου».

Μιλάμε για τη γέννηση του Χριστού στη γη. Τότε ήταν ένα γεγονός. Τώρα επαναλαμβάνεται σαν γιορτή. Και η διαφορά είναι τεράστια.

Τότε η ανθρωπότητα ήταν απροετοίμαστη. Αλλά, υπήρχε και ένα αίσθημα προσδοκίας διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Οι βοσκοί «αγραυλούσαν» στη Βηθλεέμ, σε λίγο κάτι θα συνέβαινε. Κάποιος θα ερχόταν.

Τώρα το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό. Πάρα πολλά στολίδια. Πολύχρωμα, ποικιλόμορφα και άφθονα φώτα, δίνουν μια γιορταστική ατμόσφαιρα. Συναυλίες, χορωδίες, τραγούδια, ρεβεγιόν, φορτωμένα τραπέζια, δώρα.

Από την άλλη μεριά, καμιά αληθινή προσδοκία στις καρδιές των ανθρώπων. Τα πάντα και οι πάντες χωρούν στα Χριστούγεννα, εκτός από τον Χριστό; Στο κάτω κάτω της γραφής αυτή η γιορτή Τού ανήκει. Και είναι δυστυχώς ο μεγάλος απών.

Ας ακούσομεν έσωθεν ημών την προσταγήν του Αποστόλου: «πλατύνθητε» (Β Κορ. 6, 13) έστω και για μία ημέρα, ανοίγοντας διάπλατα τις θύρες της καρδιάς.

Υπάρχουν και αλλιώτικα χριστουγεννιάτικα δώρα, που δεν κοστίζουν και πολύ: συγχώρεση στους εχθρούς, εξυπηρέτηση στους πελάτες, σε όλους επιείκεια, φιλανθρωπία, και ευσπλαχνία, σε ένα παιδί ένα καλό παράδειγμα, και στον εαυτό μας σεβασμό.

Μετ' ευχών εγκαρδίων εν Χριστώ τεχθέντι

Σημείωση: Eικόνα από τη Μονή Δαφνίου, 11ος αι.

KATEΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή