Κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2003 09:41
UPD:09:44
A- A A+

ΥΠΟΠΤΟ κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε και ερευνάται στην Πολιτεία Ουάσινγκτον. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας απέφυγε κάθε σχόλιο για την υπόθεση αυτή, που έγινε γνωστή από πηγές της βιομηχανίας κρέατος. Η υπουργός Γεωργίας, Αν Βένεμαν, αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, δεν έχει όμως διευκρινιστεί εάν θα αναφερθεί στο θέμα αυτό.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας τόνισε πως θα διατάξει να αποσυρθούν παρτίδες βοδινού κρέατος αμέσως μόλις οι επιστήμονες διαπιστώσουν σε ποια έκταση έχει αναμιχθεί το κρέας του διαπιστωμένου κρούσματος σε προϊόντα.

Πηγή του υπουργείου, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, τόνισε πως η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σήμερα εντός της ημέρας, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει κάτι σχετικό με την ποσότητα που θα αποσυρθεί. «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από την έκταση της παραγωγής που έχει επηρεασθεί κι από το πώς αναμίχθηκε το προϊόν», τόνισε.

Η Ιαπωνία σταμάτησε προσωρινά τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος, όπως ανακοίνωσαν υπεύθυνοι του υπουργείου Γεωργίας στο Τόκιο. Η Ιαπωνία είναι μία από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμερικανικού βοδινού κρέατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εξαγωγών Κρέατος, το 32% των αμερικανικών εξαγωγών βοδινού το 2002 απορροφήθηκαν στην αγορά της Ιαπωνίας.

Την ίδια οδό ακολούθησε και η Ταϊβάν, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως απαγορεύει τις εισαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας. Την αναστολή των εισαγωγών βοδινού από τις ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα και η Σιγκαπούρη.

Αντιθέτως, ο Καναδάς θα αναμένει τις συμπληρωματικές εξετάσεις σχετικά με το πρώτο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ, προτού προβεί στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τις εισαγωγές κρέατος, τόνισε χθες βράδυ η καναδική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων.

«Είναι πρώιμο να αποφασίσουμε ακόμη», τόνισε ένας κτηνίατρος της υπηρεσίας. «Θα υπάρξουν απαγορευτικά μέτρα στην περίπτωση που το κρούσμα βρεθεί θετικό» μετά τις εξετάσεις των δειγμάτων που εστάλησαν από τις αμερικανικές αρχές σε βρετανικό εργαστήριο, τόνισε ο ίδιος.

Ο Καναδάς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης των αμερικανικών εξαγωγών βοείου κρέατος, μετά την Ιαπωνία και το Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή