Δεν λαμβάνει πρόσθετα μέτρα η Ε.Ε. λόγω του κρούσματος τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2003 12:11
UPD:14:33

A- A A+

Δεν εξετάζεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακάλυψη κρούσματος τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ, καθώς ήδη η Ε.Ε. έχει απαγορέψει την εισαγωγή των περισσότερων προϊόντων αμερικανικού βοείου κρέατος εξαιτίας της χρήσης αυξητικών ορμονών.

«Δεν εξετάζουμε σε αυτό το στάδιο κανένα καινούριο μέτρο» ανακοίνωσε η Αντόνια Μόχαν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Μόχαν υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη κατατάξει τις ΗΠΑ στις «χώρες υψηλού κινδύνου» στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί μετά την κρίση των τρελών αγελάδων στη Μ. Βρετανία, ενώ διατηρείται το εμπάργκο στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ βοείου κρέατος λόγω της χρήσεως αυξητικών ορμονών, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει κρίνει το εν λόγω εμπάργκο παράνομο.

Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Intrerfax, ο ρώσος υγειονομικός επιθεωρητής Ευγένι Νεποκλόνοφ διευκρίνισε ότι εμπάργκο στις εισαγωγές μπορεί να επιβληθεί στο άμεσο μέλλον και υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας του θα αναμένουν πρώτα την επίσημη επιβεβαίωση της ρωσικής υγειονομικής υπηρεσίας για το κρούσμα τρελών αγελάδων που σημειώθηκε στις ΗΠΑ.

Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία -οι χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές κρέατος στον κόσμο- διέκοψαν σήμερα οποιαδήποτε εισαγωγή κρεάτων απο τις ΗΠΑ και ανακοίνωσαν ότι θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεων στο προσβεβλημένο από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ζώο στις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή