Προβληματισμός στη Δύση για την επικράτηση των υπερεθνικιστών στη Σερβία

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2003 17:13
UPD:17:24

A- A A+

ΠΡΟΤΑΣΗ συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα απηύθυνε το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 27%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το SRS και το DSS κερδίζουν αντίστοιχα 81 και 53 έδρες, στο 250μελές κοινοβούλιο.

«Το SRS καλεί το DSS. Όπως φαίνεται, το πρόγραμμά του και το δικό μας έχουν πολλά κοινά σημεία, που θα μας επιτρέψουν το σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τόμισλαβ Νίκολιτς (φωτ.), νούμερο δύο του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο κ. Κοστούνιτσα απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους υπερεθνικιστές.

«Προτείνουμε στο DSS να ακούσει τη φωνή των ψηφοφόρων του που καθιστά προφανές πως μόνο το SRS και το DSS μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση», είπε ο κ. Νίκολιτς και τόνισε πως δεν θα προτείνει συμμαχία σε κανένα άλλο κόμμα. «Ήρθε η ώρα για σοβαρές συζητήσεις... Η έκκληση προς το DSS είναι δημόσια. Η ευκαιρία είναι μοναδική και η Σερβία δεν πρέπει να τη χάσει. Αν το DSS δεν θέλει να συμμετέχει σε καμιά κυβέρνηση, θα έχουμε και πάλι εκλογές», κατέληξε ο κ. Νίκολιτς.

Ο κ. Νίκολιτς ηγείται των υπερεθνικιστών του Βόισλαβ Σέσελι, αφού ο ίδιος βρίσκεται στη Χάγη περιμένοντας να αρχίσει η δίκη του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στη Σερβία θορύβησαν τόσο τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Σερβία δεν θα παρεκκλίνει της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και της προσέγγισης με την Ε.Ε., παρά την επικράτηση των υπερεθνικιστών και την εκλογή του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ηγέτη του Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι. «Ελπίζουμε ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση, η οποία θα παραμείνει προσηλωμένη στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και στο δρόμο προς την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εξάλλου, ο γερμανός βουλευτής Γκέρχαρντ Βαϊσκίρχεν, εκπροσωπώντας τον ΟΑΣΕ, τόνισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα αναγκάζει τις δημοκρατικές δυνάμεις (της Σερβίας) να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε κοινούς στόχους».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερβέ Λαντσού, ο οποίος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σερβία επισήμανε ότι «οι υπεύθυνοι των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της Σερβίας θα πρέπει να συμφωνήσουν για να σχηματίσουν άμεσα μια κυβέρνηση που θα διαθέτει τα μέσα, ώστε να συνεχιστούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις». Αναγνώρισε παράλληλα ότι «το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές ήταν ικανοποιητικό και οι εκλογές διεξήχθησαν βάσει των κανονισμών».

Σχετικά με την εκλογή Σέσελι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. «Δεν έχω να κάνω σχόλια για την εκλογή του Σέσελι, εναντίον του οποίου, όπως γνωρίζετε, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας που διεξάγεται στη Χάγη», είπε ο κ. Λαντσού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή