Οι ΗΠΑ στέλνουν γιατρούς και διασώστες στο Ιράν

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2003 12:17
A- A A+

Ογδόντα αμερικανοί γιατροί και διασώστες έφθασαν πριν από λίγες ώρες αεροπορικώς στο Ιράν και κατευθύνονται ήδη προς την πόλη Μπαμ η οποία καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φθάσει τους 50.000.

Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, αμερικανικό αεροπλάνο προσγειώθηκε χθες στο Κερμάν μεταφέροντας εξοπλισμό και προσωπικό που θα βελτιώσει τις δυνατότητες προσγείωσης των αεροσκαφών τα οποία θα μεταφέρουν σημαντική βοήθεια.

Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώνεται στο Ιράν από τότε που διακόπησαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον το 1980, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συμπεριλάβει το Ιράν στις χώρες του «άξονα του κακού».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον Ποστ τόνισε πάντως ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοικτή στην αποκατάσταση ενός διαλόγου με το Ιράν μετά τις «ενθαρρυντικές κινήσεις» της Τεχεράνης τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχουν πράγματα που συνέβησαν και πρέπει να κρατήσουμε ανοικτή τη δυνατότητα του διαλόγου σε ένα κατάλληλο σημείο στο μέλλον», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Πάουλ Φράιχερ φον Μάλτσαν δήλωσε σήμερα πως η διεθνής βοήθεια προς το Ιράν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη Μπαμ, μπορεί να ευνοήσει ένα πολιτικό άνοιγμα του Ιράν προς τις χώρες της Δύσης.

«Πιστεύω ότι η διεθνής βοήθεια θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθούν γέφυρες ίσως και με τις ΗΠΑ. Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζονται δύο», τόνισε ο γερμανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Ιnforadio του Βερολίνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή