Ξένες εταιρείες πωλούσαν στρατιωτικό υλικό στο Σαντάμ

Η πώληση γινόταν μέσω συριακής εταιρείας
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2003 19:27
A- A A+

Ξένες εταιρείες και ανάμεσά τους μία αμερικανική πουλούσαν στρατιωτικό υλικό στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, παρά το ισχύον τότε εμπάργκο, μετερχόμενες το τέχνασμα της πώλησης του οπλισμού σε συριακή εταιρεία, η οποία στη συνέχεια το μεταπωλούσε στο Ιράκ, γράφουν στο σημερινό φύλλο τους οι «Λος Αντζελες Τάιμς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω συριακή εταιρεία είναι η ιδιωτική εταιρεία SES International Corp. η οποία διευθύνεται από εξάδελφο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Από τα αρχεία της συριακής εταιρείας προκύπτει ότι μέσω της εταιρείας υλοποιήθηκαν περίπου 50 συμβόλαια παράδοσης υλικού για τον ιρακινό στρατό, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ακόμα και πριν την έναρξη των φετινών εχθροπραξιών στο Ιράκ.

Η αμερικανική εταιρεία που πωλούσε στρατιωτικό υλικό μέσω της συριακής στο καθεστώς του Σαντάμ, είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς» η Cambridge Technology Inc. με έδρα την πολιτεία της Μασαχουσέτης. Η εταιρεία παρέσχε τέσσερα σύγχρονα αντιαεροπορικά ραντάρ, που «παραπλανούν» πυραύλους οι οποίοι καθοδηγούνται με σύστημα λέιζερ. Η εφημερίδα ωστόσο παραδέχεται ότι η πώληση των αντιαεροπορικών ραντάρ έγινε εν αγνοία της αμερικανικής εταιρείας καθώς αρχικά, επρόκειτο να σταλούν στον Καναδά, στη συνέχεια τα απέκτησε ένα ιορδανικό πολυτεχνείο και τελικά έφθασαν στο Ιράκ.

Οι άλλες εταιρείες που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι η ρωσική Millenium, η σλοβενική Sto Ravne, η πολωνική Evax και η νοτιοκορεατική Armitel Co..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή