Πάουελ: Έχουμε κάνει λάθη

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2003 09:37
UPD:09:39
A- A A+

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Επισήμανε ωστόσο ότι παρά τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ η πολιτική της κυβέρνησης Μπους δεν καθορίζεται «από τη στρατηγική του προληπτικού πλήγματος».

Σε άρθρο του στο περιοδικό «Διεθνείς Σχέσεις» ο Πάουελ υιοθετεί μια πιο συμφιλιωτική στάση έναντι των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον και αντιμετωπίζει θετικά έναν ευρύτερο διεθνή ρόλο για την Κίνα. Εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία του για την ειρηνική εκτόνωση της κρίσης με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

«Δεν Θα ήταν σωστό να υποστηρίζουμε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους ήταν απαλλαγμένη από λάθη από την αρχή της προεδρίας» τόνισε ο Πάουελ. Πρόσθεσε όμως ότι «σκοπός μας ήταν πάντα η ικανοποίηση των συμφερόντων του αμερικανικού λαού και σε αυτή τη βάση δεν υπάρχουν σφάλματα ούτε στους στόχους ούτε στις αρχές μας».

«Σε ό,τι αφορά την αρχή της πρόληψης, αυτή εφαρμόζεται μόνο για την αντιμετώπιση απειλών των οποίων δράστες δεν είναι κράτη αλλά ομάδες τρομοκρατών», σημειώνει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή