Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Εδουάρδο Ντουάλδε

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2002 07:27
UPD:08:13
A- A A+

Ο Εδουάρδο Ντουάλδε ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Αργεντινής, αμέσως μετά την εκλογή του κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια του Κογκρέσσου, που συνεδρίασε εκτάκτως. Ο 60χρονος Περονιστής Ντουάλδο, ο οποίος θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις με 27 νεκρούς και ανάγκασε σε παραίτηση δύο προέδρους, τον Φερνάντο ντε λα Ρούα και τον Αδόλφο Ροδρίγκεζ Σάα, σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας.

«Ούτε ένα πέσο» δεν διαθέτει στα θησαυροφυλάκιά του το κράτος της Αργεντινής για να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις, την πληρωμή μισθών και συντάξεων», τόνισε σήμερα το πρωϊ ο εκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Εδουάρδο Ντουάλδε, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσσου. Η Αργεντινή «είναι ρημαγμένη», τόνισε ο Ντουάλδε στους γερουσιαστές και στους βουλευτές που τον εξέλεξαν. «Το οικονομικό και πολιτικό πρότυπο, μέσα στην αγωνία του, τα κατέστρεψε όλα», πρόσθεσε.

Με τις δηλώσεις του ο Ντουάλδε επιβεβαίωσε τη διατήρηση του μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υψηλού χρέους των 132 δισ. δολαρίων της χώρας του, μέτρο που αποφασίσθηκε μονομερώς προ δεκαημέρου από τον παραιτηθέντα προκάτοχό του Αδόλφο Ροντρίγκες Σάα. Επίσης, στην ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος, ανακοίνωσε την καταβολή μίας αποζημίωσης για τους ανέργους και τη λειτουργία σχολών επαγγελματικής κατάρτισης «για τους οικογενειάρχες χωρίς απασχόληση».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εργατικό νόμο, οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην Αργεντινή λαμβάνουν μία αποζημίωση για την απόλυσή τους και κατόπιν δεν προβλέπεται ταμείο ανεργίας. Οι αποζημιώσεις αυτές θα καλυφθούν από τα κονδύλια που είχε εξασφαλίσει ο Σάα για το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα εκατ. θέσεις εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή