Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για τις αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2002 20:00
A- A A+

Επιφυλακτική εμφανίζεται η αντιπολίτευση απέναντι στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον έλεγχο της διαχείρισης του πολιτικού χρήματος.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική υποκρισία και ανευθυνότητα. Η κυβέρνηση -λέει η Νέα Δημοκρατία- φέρεται να δέχεται την πρόταση για τη δωρεάν παραχώρηση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων και την απαγόρευση αγοράς διαφημιστικού χρόνου. Αρνείται όμως, την αρμοδιότητα του ελεγκτικού συνεδρίου να ελέγχει τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών και των υποψηφίων βουλευτών και έτσι ελέγχεται μόνον το τι έσχες, όχι και το πόθεν έσχες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τις εκλογικές δαπάνες, «μνημείο υποκρισίας και έχουν στόχο τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που αντιδρούν στη φιλομονοπωλιακή πολιτική».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο, το ΚΚΕ αναφέρει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις εκλογικές ρυθμίσεις και τους περιορισμούς των σχετικών δαπανών, όπως επίσης και με τον έλεγχο της κρατικής χρηματοδότησης - δεν πρόκειται ωστόσο να επιτρέψει έλεγχο των υπολοίπων πηγών χρηματοδότησής του, «γιατί δεν έχει σκοπό να δώσει στοιχεία που θα επιτρέπουν το φακέλωμα, τον εκβιασμό, την επίθεση κατά των εργαζομένων που ενισχύουν το ΚΚΕ».

Θέση για το ζήτημα, πήρε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος σχολίασε λέγοντας ότι «το πρόβλημα της διαπλοκής και της διαφανούς λειτουργίας των κομμάτων δεν αντιμετωπίζεται μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε με τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα. Αντιμετωπίζεται με την ουσιαστική αποκοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ των οικονομικών και εκδοτικών συγκροτημάτων και των ηγεσιών των μεγάλων κομμάτων. Αντιμετωπίζεται, επίσης, με την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και με την εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των πολιτικών θέσεων όλων των κομμάτων από τα ΜΜΕ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή