Νομοσχέδιο για ειδικές εξουσίες κατέθεσε ο πρόεδρος της Αργεντινής

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2002 10:28
A- A A+

Νομοσχέδιο με το οποίο ζητά να της δοθούν ειδικές εξουσίες προκειμένου να αναμορφώσει το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επικείμενη υποτίμηση και τη διπλή συναλλαγματική ισοτιμία, έστειλε η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής στο Κογκρέσσο.

Ο Εντουάρντο Ντουάλντε, που ορίστηκε πρόσφατα πρόεδρος έως το 2003, επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει τους διαδηλωτές που οδήγησαν σε παραίτηση τους δύο προηγούμενους προέδρους τις τελευταίες εβδομάδες, ζητώντας από το Κογκρέσσο μέτρα που να διασφαλίζουν τις αποταμιεύσεις και τα χρέη σε δολάρια από τα επακόλουθα της υποτίμησης. Ο Ντουάλντε θέλει να απαγορεύσει τις σταθερές τιμές σε δολάρια και να βάλει «καπέλο» στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, για να προστατεύσει στους καταναλωτές που οι μισθοί τους είναι σε πέσο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου θα φορολογηθούν, προκειμένου να αποζημιωθούν οι τράπεζες για τη διασφάλιση των αποθεμάτων και των χρεών σε δολάρια. Η Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει και να πουλά ξένο συνάλλαγμα και να εκδίδει ομόλογα, σπάζοντας τη δεκαετή απαγόρευση για την έκδοση χρήματος υπό το σύστημα της μετατρεψιμότητας ένα προς ένα του πέσο με το δολάριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή