Στον αγώνα δρόμου για την εξουσία στο μετα-Ταλιμπάν Αφγανιστάν σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τη μορφή ενός πολυεθνοτικού συνασπισμού, στον οποίο κυρίαρχη θέση θα έχουν οι εκπρόσωποι των φυλών Παστούν.
Αλλά ποιος θα καθορίσει την εθνοτική ισορροπία σε μία χώρα που έχει διαλυθεί έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, με εκατομμύρια πρόσφυγες να ζουν σε άλλες χώρες; Οι Παστούν αποτελούν πραγματικά την πλειοψηφία; Ο ρόλος των μειονοτήτων είναι όντως τόσο περιθωριακός; Οπως και για ο,τιδήποτε άλλο στο Αφγανιστάν, κανείς δεν είναι βέβαιος.
Οι Αφγανοί Παστούν που ζουν στο ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στο βορρά οι Τατζίκοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού και οι Ουζμπέκοι το 10%. Οι Χαζάροι, σιίτες που μιλούν την περσική γλώσσα στο κεντρικό Αφγανιστάν, αποτελούν το 15% του πληθυσμού. Δεκάδες άλλες εθνότητες και φυλές συνθέτουν το υπόλοιπο του πληθυσμού.
Σύμφωνα με πολλούς Αφγανούς προύχοντες, η Βόρεια Συμμαχία περιλαμβάνει στις τάξεις της Τατζίκους, Ουζμπέκους, Χαζάρους και άλλες μειονότητες, τους οποίους ποτέ δεν θα αποδέχονταν ως κυβέρνηση. Με την εξαίρεση των Τατζίκων, οι υπόλοιπες εθνότητες δεν αντιμετωπίζονται από αυτούς ως ισότιμες. Δεν ξεχνούν πώς οι μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας υπό τον Μπουρναχουντίν Ραμπανί και τον Αχμαντ Σαχ Μασούντ, κατέλαβαν το 1992 την Καμπούλ και πολέμησαν έναν καταστροφικό εμφύλιο εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων των Παστούν που άνοιξε τον δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 1996. Η δυσπιστία τους απέναντι στη Βόρεια Συμμαχία είναι τόση που οι περισσότεροι Αφγανοί προύχοντες ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν το καθεστώς των Ταλιμπάν και τους δρακόντειους νόμους του ισλάμ που επέβαλαν, διότι τουλάχιστον προέρχονται από την εθνότητα Παστούν.