Βουλγαρία : Καθυστέρηση στη διακοπή λειτουργίας αντιδραστήρων

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2002 12:55
A- A A+

Η Βουλγαρία θα προσπαθήσει να καθυστερήσει το κλείσιμο δυο εκ των πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων της, πέραν του χρονικού ορίου του 2006 που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενεργείας Μίλκο Κοβατσώφ. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κ. Κοβατσώφ είπε : «Η θέση μας είναι σαφής. Θα κλείσουμε τους δυο αντιδραστήρες (τους υπ'αριθμόν τρία και τέσσερα) το 2008 και 2010 αντιστοίχως και θα υπερασπιστούμε τη θέση μας αυτή».

Η Βουλγαρία, η οποία ελπίζει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπέκυψε στις πιέσεις της το 2000 να κλείσει τους δυο πρώτους εκ των πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων των 440 μεγαβάτ του Κοζλοντούϊ, τους υπ'αριθμόν ένα και δυο, έως το 2003. Σημειώνεταί ότι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενεργείας στα Βαλκάνια, κάνει σκληρές συνομιλίες με την Ε.Ε. φέτος για τη σύναψη οριστικής συμφωνίας σχετικά με το κλείσιμο των δύο άλλων αντιδραστήρων των 440 μεγαβάτ. Η επιχειρησιακή ζωή των δυο αυτών αντιδραστήρων τερματίζεται το 2010 και το 2012 αντιστοίχως.

Στην περυσινή έκθεσή της για την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βουλγαρία, η Ε.Ε. τονίζει, ότι οι αντιδραστήρες τρία και τέσσερα πρέπει να έχουν κλείσει οριστικά το αργότερο έως το 2006. «Εάν οι αντιδραστήρες κλείσουν νωρίτερα, θα υπάρξει πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή καθώς η Βουλγαρία καλύπτει το 50% των αναγκών στην περιοχή. Οι βουλγαρικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενεργείας είναι σημαντικές όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά αποτελεί έναν άκρως σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», υποστήριξε ο Κοβατσώφ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή