Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Τζορτζ Μπους

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2002 22:24
UPD:23:30
A- A A+

Ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Mετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Mπους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει γύρω στα σαράντα λεπτά, ο πρωθυπουργός θα έxει συνάντηση και με τον υπουργό Aμυνας των ΗΠΑ, Nτόναλντ Pάμσφελντ, με τον οποίον θα συζητήσει θέματα εξοπλισμών.

Το απόγευμα, ο κ. Σημίτης είχε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν το Κυπριακό και η πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων Κληρίδη - Ντενκτάς, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, ταυτόχρονα, όλες οι ενδιαφερόμες πλευρές θα πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Τσέινι ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για το ρόλο της Ελλάδας η «οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων», το θέμα της τρομοκρατίας και η συμμετοχή της Ελλάδας στην προσπάθεια για την καταπολέμησή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Σημίτη με τον αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Τσέινι.

Ο κ.Μίλερ τόνισε ότι δεν «υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα, δεν σχετίζεται με την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό της, την επίσκεψη ή οτιδήποτε άλλο».

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο κ. Τσέινι δεν ήταν σε θέση να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, επειδή βρίσκεται εκτός Ουάσιγκτον για λόγους ασφαλείας. Ανάλογη αναβολή είχε υπάρξει σε προγραμματισμένες συναντήσεις του κ. Τσέινι και με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Τσεχίας, όπως και με το γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή