Δηλώσεις Κ. Σημίτη σε Αμερικανούς δημοσιογράφους

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2002 20:40
UPD:22:04
A- A A+

«Ενδιαφέρουσες, ουσιαστικές και καρποφόρες», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και την ηγεσία της κυβέρνησης της χώρας, μιλώντας σε ενημερωτική συγκέντρωση προς Αμερικανούς δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και στη συμμετοχή της χώρας μας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σε ερωτήσεις για τη «17 Νοέμβρη», τόνισε ότι γίνεται σκληρή και συστηματική δουλειά από την οποία αναμένονται θετικά αποτελέσματα, ενώ αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις, έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει άρτιους, ασφαλείς και επιτυχείς αγώνες προσδίδοντας νέα διάσταση στο ολυμπιακό πνεύμα, μακριά από την εμπορευματοποίηση. Για το θέμα της ασφάλειας των αγώνων ο πρωθυπουργός τόνισε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα έχει ήδη προωθήσει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αρκετά πριν το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών δημοσιογράφων επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της τρομοκρατίας και της «17 Νοέμβρη» την οποία ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε «μικρή ομάδα χωρίς συναισθηματικούς και ιδεολογικούς δεσμούς με το λαό». Τόνισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες και επιθυμεί να υπάρξουν συλλήψεις των υπευθύνων γιατί είναι η πρώτη που ενδιαφέρεται για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και ειδικότερα τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης και τον αντιαμερικανισμό, που έως ένα βαθμό παρατηρείται στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης παρουσίασε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός κάθε άλλο παρά υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται σθεναρά υπέρ της καταπολέμησής της.

Για την ευρωπαϊκή άμυνα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί η Ελλάδα πριν προχωρήσουν Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, ασκώντας κριτική στη βρετανική πρωτοβουλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή