Αρωμα ζωής

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2002 16:30
UPD:16:31

A- A A+

Δύσκολο να αποφασίσουν οι άνθρωποι να αρχίσουν να προετοιμάζουν την αναχώρησή τους... Ιδιαίτερα οι πολιτικοί, που νομίζουν ότι είναι αιώνιοι και φεύγουν γερασμένοι και κουρασμένοι, όταν πια ο κόσμος ανακουφίζεται από την αναχώρησή τους, αντί να λυπάται.

Ο κόσμος του θεάματος και της μόδας μας έδωσε προσφάτως δείγματα «γενναίων» εξόδων, προτού η φθορά και οι εξελίξεις ξεπεράσουν το «μύθο».

O Υβ Σεν Λοράν πήγε 65 χρονών, «φεύγω» είπε. Τον ακολούθησε ο Αλέν Ντελόν: αποχωρώ, δήλωσε στα 66 του.

Τελευταία εθελουσία έξοδος, η σημερινή του γάλλου αρωματοποιού Ζαν-Πολ Γκερλέν, από τις μεγάλες «μύτες της βιομηχανίας αρωμάτων. Δημιουργός πολλών γνωστών αρωμάτων, ανάμεσά τους το «Vetiver», το «Shalimar» και το «Chamade», ο 65χρονος Γκερλέν ήταν ο εκπρόσωπος της πέμπτης γενιάς αρωματοποιών του γνωστού οίκου που ίδρυσε το 1828 ο Πιέρ Φρανσουά Πασκάλ Γκερλέν.

Εκπαιδεύτηκε από τον παππού του να απομνημονεύσει και να ξεχωρίζει 3.000 μυρωδιές και το 1959 δημιούργησε το πρώτο δικό του άρωμα, το αντρικό «Vetiver». Για να φτιάξει ένα άρωμα, ο Γκερλέν ταξίδευε τουλάχιστον τέσσερις μήνες κάθε χρόνο για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα υλικά που χρειαζόταν. Γιασεμί από την Ινδία, τριαντάφυλλα από την Βουλγαρία, λεμονανθούς από την Καλαβρία.

Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορείς να φτιάξεις ένα νόστιμο φαγητό, αν δεν έχεις τα καλύτερα υλικά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή