Με αμείωτο ρυθμό βομβαρδίζεται το Αφγανιστάν

Παραδώστε τον Λάντεν χωρίς όρους, λέει στους Ταλιμπάν ο Μπους
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2001 08:25
UPD:14:44

A- A A+

Νέο κύμα βομβαρδισμών εξαπολύουν αυτήν την ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον του Τζαλαλαμπάντ, ενώ το πρωϊ βομβαρδίστηκε η Καμπούλ, η οποία επλήγη και χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το τηλεπικοινωνικό της δίκτυο, όπως μετέδωσε το BBC. Στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών, βρέθηκε χθες τη νύχτα και η πόλη Κανταχάρ. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Ματάο Ακίλ, μετέβη χθες στο Πακιστάν, κίνηση που υποδηλώνει ότι το καθεστώς του Αφγανιστάν, ενδέχεται να έχει διασπαστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, εκτιμούν ότι πιθανώς να προετοιμάζεται η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν, καθώς εκπρόσωπος του πρώην βασιλιά της χώρας, έφθασε χθες στο Ισλαμαμπάντ.

Μιλώντας στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης δεν θα προελάσουν στην Καμπούλ εναντίον των Ταλιμπάν, χωρίς σχέδιο για πολιτική λύση. Χθες το βράδυ, ο υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι εάν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας θα μπορούσε να παραδοθεί σε ουδέτερη χώρα για να δικαστεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουάσιγκτον απέρριψε και πάλι την πρόταση. Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους απάντησε, ότι εάν οι Ταλιμπάν θέλουν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις, πρέπει να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν, χωρίς περαιτέρω όρους.

Στο Πακιστάν, όπου και χθες πραγματοποιήθηκε αιματηρή αντιαμερικανική διαδήλωση, φθάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ινδία, καθώς η ισορροπία στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε 12 ανέρχονται πλέον οι περιπτώσεις εμφάνισης του βακτηριδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ. Ιχνη του βακτηριδίου εντοπίστηκαν σε έναν αστυνομικό και δύο υπαλλήλους των δημοτικών υγιειονομικών εργαστηρίων, οι οποίοι είχαν ερευνήσει την επιστολή με το βακτηρίδιο που εστάλη σε υπάλληλο του NBC. Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι καταγράφηκαν πέντε νέες περιπτώσεις πιθανής έκθεσης στο βακτηρίδιο, ενώ απέδωσε τα κρούσματα σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες ωστόσο μπορεί να μην συνδέονται με το δίκτυο Αλ-Κάϊντα του Μπιν Λάντεν.

Τμήμα του διεθνούς αεροδρομίου της Βιέννης, εκκενώθηκε χθες το βράδυ, όταν εντοπίστηκε μικρή ποσότητα λευκής σκόνης, σε χώρο ενημέρωσης των επιβατών. Η ύποπτη ουσία εστάλη για ανάλυση σε ειδικό εργαστήριο. Στο Λονδίνο, εκκενώθηκε χθες ο Καθεδρικός Ναός του Κάντερμπερυ, καθώς άγνωστος άνδρας έριξε σε ένα από τα παρεκκλήσια, λευκή σκόνη η οποία εξετάζεται.

Στην Ελλάδα, αναστάτωση και ανησυχία προκλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από εισαγωγή ασθενούς στο Τζάνειο Νοσοκομείο, με συμπτώματα της νόσου του άνθρακα. Ωστόσο, η αξονική τομογραφία, στην οποία υπεβλήθη η ασθενής, δεν έδειξε ίχνη άνθρακα στους πνεύμονες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, και οι αιματολογικές εξετάσεις, είναι αρνητικές.

Ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ αλλά και το Σύρο ομόλογό του Φαρούκ Αλ Σάρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετέβη χθες στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας, που συντελείται για σύμπλευση των αραβικών χωρών, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή