Προσέγγιση με «ρόδα και αγκάθια»

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2002 17:10
UPD:17:16

A- A A+

Οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας, ήταν ψυχρές από τότε που η Κίνα νίκησε την Ινδία στον πόλεμο του 1962. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όμως, και η επίθεση αυτοκτονίας του περασμένου μήνα στο ινδικό κοινοβούλιο, έπεισαν τους δύο πυρηνικούς γείτονες ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Η επίσκεψη του Τσου Ροντζί στην Αγκρα της Ινδίας, που άρχισε την περασμένη Κυριακή, είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου πρωθυπουργού στην Ινδία εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

«Υστερα από μια μακρά παύση, οι δύο χώρες αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν», επισημαίνει ο Γκουζράλ, πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας.

Παρά ταύτα, ο ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στον κινέζο ομόλογό του τι συνεχίζει να τους χωρίζει. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η θερμή σχέση της Κίνας με το Πακιστάν, τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Ινδίας. Το Νέο Δελχί θεωρεί ότι η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής τεχνολογίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ έλαβε την εξασφάλιση ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Πακιστάν εξακολουθούν να είναι «ψηλότερες από τα βουνά και βαθύτερες από τις θάλασσες». Οι σχέσεις της Κίνας με την Ινδία, αντίθετα, φαίνεται να περιορίζονται από την οροσειρά των Ιμαλαϊων που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων τους.

Οπως επισημαίνουν πάντως ορισμένοι διπλωμάτες στους «Financial Times», οι ποιητικοί τόνοι του Πεκίνου προς το Ισλαμαμπάντ δύσκολα μπορούν να κρύψουν την ανησυχία της Κίνας για την υποστήριξη που παρέχει το Πακιστάν σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Κασμίρ.

Η προσέγγιση της Κίνας με την Ινδία είναι αποτέλεσμα δύο ακόμη παραγόντων. Κατά πρώτον, το Πεκίνο συνειδητοποιεί ότι η συνέχιση της ψυχρότητας επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ινδίας. Κατά δεύτερον, η φιλοδοξία του Πεκίνου να επεκτείνει τη γεωπολιτική του επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία προϋποθέτει καλές σχέσεις με την Ινδία.

Ο Τσου Ροντζί γνωρίζει πολύ καλά ότι η καχυποψία των ασιατικών χωρών για τον κινεζικό επεκτατισμό αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο για τον ηγετικό ρόλο που θέλει να παίξει το Πεκίνο στην περιοχή. Η Ινδία και η Κίνα αναμένεται τώρα να ενισχύσουν και τις εμπορικές τους σχέσεις. Παρόλο που οι εμπορικές τους συναλλαγές έχουν δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία φτάνοντας στο ετήσιο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθούν να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις που να συνδέουν τις δύο χώρες. Ο Τσου Ροντζί αναμένεται να ανακοινώσει ότι η εταιρεία China Eastern Airlines θα αρχίσει σύντομα δρομολόγια που θα συνδέουν το Πεκίνο με το Νέο Δελχί. «Η Ινδία και η Κίνα έμοιαζαν ως τώρα με δύο πλοία που περνούσαν τη νύχτα», αναφέρει ινδός διπλωμάτης. «Ισως τώρα οι δύο μεγάλοι πολιτισμοί να αρχίσουν να έχουν μια πιο φυσιολογική αλληλεπίδραση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή