Δ.Ρέππας: Συστράτευση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας της ανεργίας

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2002 20:04
A- A A+

Συστράτευση όλων των κοινωνικών εταίρων «για την αντιμετώπιση της κοινωνικής τρομοκρατίας της ανεργίας» ζήτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του διαδικτυακού γραφείου ευρέσεως εργασίας του Κέντρου Ενημέρωσης Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ).

Ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΠΕΑ και αφορούν την προσφορά και ζήτηση εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2001.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των ειδικοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των ειδικοτήτων που έχουν οι άνεργοι.

Οι κλάδοι που φέρεται να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας είναι το εμπόριο (27%), οι υπηρεσίες (26%), οι κατασκευές (15%) και η βιομηχανία (13%) και ακολουθούν ο τουρισμός (9%), η βιοτεχνία (5%) και οι ασφάλειες (5%).

Στους τομείς αναζήτησης εργασίας προηγούνται οι διοικητικές υπηρεσίες με 27%, τα οικονομικά με 12%, οι εργατοτεχνίτες με 10%, η εκπαίδευση με 8%, η πληροφορική 5% και η υγεία 5%.

Οσον αφορά την ποιοτική σύνθεση των ανέργων, το 65% των ανέργων είναι γυναίκες, το 55% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 40% τριτοβάθμιας. Το 74% των ανέργων βρίσκεται εκτός των συνδικάτων, ενώ σε ποσοστό 78% οι άνεργοι είναι Ελληνες.

Οι επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στο ΚΕΠΕΑ είναι κατά 27% του τομέα των υπηρεσιών, κατά 24% του εμπορίου, 11% της βιομηχανίας, 7% ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Εξ' αυτών το 79% ζήτησε πρόσληψη υπαλλήλων, ενώ το 21% ενδιαφέρονται για ζητήματα σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή