Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνική υπόθεση και σταθμό στην πορεία ισχυροποίησης της κοινωνίας μας και κατάκτησης μιας ισχυρότερης θέσης της χώρας στη διεθνή κοινότητα,και «αυτό θα είναι το χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας».
Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την πορεία της προετοιμασίας διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, είπε ότι εμφανίστηκε δυσπιστία, όπως για παράδειγμα για το Ολυμπιακό Χωριό. Σήμερα, είπε ο κ. Σημίτης τα κτίσματα εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο και η πολιτεία που κατασκευάζεται, αμέσως μετά το 2004, θα παραδοθεί στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Οσο για το τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την κοινωνία και την οικονομία, ο κ. Σημίτης είπε ότι αποτελούν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας, και «ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας με αύξηση περίπου 0,5% το χρόνο μέχρι το 2004, κατά 1,3% το 2004 και κατά 0,3%-0,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2004». Επίσης, δημιουργούν 30.000 με 40.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο, προωθούν την ταυτόχρονη δημιουργία 38 νέων μεγάλων αθλητικών και οδικών έργων, αλλά και έργων μεταφορών και φιλοξενίας, οδηγούν στην ανακαίνιση 14 νοσοκομείων στην Αθήνα και τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις και στον ευρύ τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας.
Τόνισε μάλιστα, ότι εκτός από το πρόγραμμα «Αθήνα 2004» υπάρχει και το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004» που αφορά όλη τη χώρα.
Από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η αναφορά του στον προϋπολογισμό των Αγώνων. «Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά παρακολουθούμε την εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού στην πράξη, ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις, ενώ η αντιπολίτευση επιχειρεί με διαστρέβλωση των αριθμών και ανακρίβειες να εμφανίσει τους αγώνες ως μια πολύ ακριβή υπόθεση», είπε ο κ. Σημίτης.
Οι αγώνες δεν είναι μια υπόθεση με έλλειμμα, είπε ο κ. Σημίτης, αλλά μια μοναδική και καθοριστική επένδυση στη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, είπε ότι προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2,66 δισ. ευρώ (906 δισ. δρχ.) που αντιστοιχούν στα αθλητικά έργα, στις δράσεις για την Παραολυμπιάδα, για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων φιλοξενίας κλπ. Ενώ για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» θα διατεθούν 1,27 δισ. ευρώ (432 δισ. δρχ.) για έργα υποδομής σε όλη τη χώρα.
Σημείωσε ωστόσο ότι «στην πορεία προς τους αγώνες, έργα ή δράσεις που αρχικά ορίσθηκαν σε ένα ύψος μπορούν να αυξηθούν με την οριστική τους μελέτη ή να μειωθούν με τις εκπτώσεις που επιτυγχάνονται, αλλά στόχος μας είναι το άθροισμα να μην ξεπεράσει τη συνολική δαπάνη που έχουμε ορίσει».