Με διαδηλώσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Αργεντινή

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2002 07:43
UPD:07:55
A- A A+

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, άνεργοι και αποταμιευτές διαδήλωσαν την Τρίτη στην Αργεντινή ζητώντας την καταβολή των μισθών τους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας την αντίθεση τους στα περιοριστικά μέτρα των τραπεζών. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάλληλοι των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες διέκοψαν την κυκλοφορία απέναντι από την έδρα των τοπικών αρχών στη Λα Πλάτα, 60 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας. Λίγο αργότερα οι συνάδελφοι τους 76 δημοσίων νοσοκομείων κατέβηκαν στους δρόμους με αίτημα να καταβληθούν οι μισθοί τους και για να διαμαρτυρηθούν για τις ενδεχόμενες περικοπές.

Στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδήλωσαν στην πλατεία Μαϊου όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο ζητώντας επίσης την καταβολή των δεδουλευμένων τους και καταγγέλοντας την έλλειψη φαρμάκων.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Σαν Χουάν κατέβηκαν επίσης σε απεργία, ακολουθώντας τους συναδέλφους τους και έστησαν οδοφράγματα σε ορισμένες αρτηρίες. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και σε πολλούς δρόμους της επαρχίας Χουχουί από ανέργους που ζητούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών προειδοποίησε από την πλευρά του ότι θα είναι «πολύ δύσκολο να ξαναρχίσουν τα μαθήματα» τον Μάρτιο, δεδομένης της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών στους εργαζομένους του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται, ότι, η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε την άμεση εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων προκειμένου να βοηθήσει σε πρώτο στάδιο περί τους 500.000 ανέργους, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Εδουάρδο Ντουάλδε ζήτησε από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης να προβούν «στην άμεση εφαρμογή κοινωνικών προγραμάτων σε όλην την χώρα, τα οποία σε πρώτο στάδιο θα αφορούν 500.000 ανθρώπους», σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν.

Στο κείμενο προσδιορίζεται πως στο πλαίσιο του πρώτου αυτού σταδίου, κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει «μεταξύ 100 και 200 πέσος μηνιαίως (περίπου 55 με 110 δολάρια, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία) για μία περίοδο τριών μηνών, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί».

Το ύψος του δείκτη της ανεργίας στην Αργεντινή βρίσκεται στο 18,3% για το τρέχον διάστημα, που μεταφράζεται αριθμητικά σε 2,8 εκατ. ανέργους, ενώ η υποαπασχόληση φθάνει παράλληλα το 20% του πληθυσμού. Επιπλέον, πάνω από το 44% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 14 εκατ. άνθρωποι, ζούνε σε κατάσταση φτώχειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή