Τρομο-βακτήριο

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2001 17:59
UPD:18:09

A- A A+

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ζουν πλέον με τον φόβο του βακτηριδίου του άνθρακα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα πως αξιωματούχοι ερευνούν την υπόθεση επιστολής που περιέχει ύποπτη άσπρη σκόνη και εστάλη στο γραφείο του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο. Τα αποτελέσματα από τους πρώτους ελέγχους της ουσίας θα γίνουν γνωστά αργά το βράδυ.

Πολλά ταχυδρομικά κέντρα διαλογής έκλεισαν προσωρινά στη Γερμανία μετά την ανακάλυψη επιστολών που θεωρούνται ύποπτες ότι περιέχουν σκόνη μολυσμένη με το βακτηρίδιο του άνθρακα. Στη Βόννη διέκοψε τη λειτουργία του ένα κέντρο διαλογής όταν βρέθηκε επιστολή χωρίς παραλήπτη που έγραφε στο φάκελο: «Αρχίζει η τζιχάντ».

Η γαλλική αστυνομία ερευνά δύο υποθέσεις με ύποπτα δέματα που περιέχουν άσπρη σκόνη και εστάλησαν σε διαφορετικές διευθύνσεις στο Παρίσι, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι από τη γαλλική πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως δέκα άνθρωποι έχουν μεταφερθεί για παρακολούθηση σε νοσοκομείο, για καθαρά προληπτικούς λόγους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τα περιεχόμενα των δεμάτων που εστάλησαν στο ερευνητικό κέντρο College de France και στο Κρατικό Ταμιευτήριο αναλύονται ήδη.

Οι βελγικές υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν σήμερα στη Λιέγη δύο φακέλους με «ύποπτη» σκόνη, τους οποίους έστειλαν για ανάλυση σε ειδικά εργαστήρια, ανακοινώθηκε από το βελγικό υπουργείο Υγείας.

Στην Πολωνία έντεκα άνθρωποι έχουν τεθεί υπό νοσοκομειακή παρακολούθηση στο Γκντάνσκ για πιθανή μόλυνση με την ασθένεια του άνθρακα, επειδή όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, ήρθαν σε επαφή με ύποπτες επιστολές. Οι επιστολές έφτασαν, η πρώτη στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης και η δεύτερη στον τηλεοπτικό σταθμό. Οκτώ αστυνομικοί και τρεις εργαζόμενοι στο σταθμό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε προληπτική θεραπεία με αντιβιοτικά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο Ισραήλ, οι αρχές αποφάσισαν να αυξήσουν τον έλεγχο των επιστολών που φτάνουν ή αποστέλλονται από τη χώρα, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Yediot Aharanot", η αστυνομία του Τελ Αβίβ εξετάζει περίπου δέκα ύποπτους φακέλους, έξι από τους οποίους εστάλησαν στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιολογίας.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την άσπρη σκόνη που βρέθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε αεροπλάνο της Λουφτχάνσα από τη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας της χώρας, οι αρχές σε συνεργασία με ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν με ποιόν τρόπο θα αναλυθούν τα πέντε γραμμάρια σκόνης που βρέθηκαν μέσα σε εφημερίδα κάτω από κάθισμα της οικονομικής θέσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή