Ο Μ. Χρυσοχοϊδης για τη συνεργασία Ελλάδας, Μ. Βρετανίας κατά της τρομοκρατίας

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002 07:56
UPD:08:08
A- A A+

Με τον αρχηγό της βρετανικής αστυνομίας Σερ Τζων Στέφενς και τον υπουργό Εσωτερικών Ντέϊβιντ Μπλάνκετ, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

Σε συνέντευξή του ο κ. Χρυσοχοίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η βρετανική πλευρά δεν του έδωσε καμία λίστα υπόπτων ή ονομάτων τρομοκρατών, προσθέτοντας πως ούτε συλλήψεις έχουν γίνει, ούτε προαναγγελίες συλλήψεων γίνονται και επεσήμανε ότι γίνεται μία σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια από την Ελλάδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο η βοήθεια και η συνεργασία της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών είναι πολύ σημαντική. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το θέμα της τρομοκρατίας είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο για εντυπώσεις, εντυπωσιασμούς και λαϊκισμούς.

«Θεωρώ ότι είναι εντυπωσιασμοί, λαϊκισμοί και απαράδεκτα πράγματα αυτά. Επίσης, θεωρώ ότι είναι προσβολή για την χώρα να λέμε ότι οι Βρετανοί θα δώσουν στην Ελλάδα λίστες ονομάτων. Καμμία λίστα, κανένα όνομα δεν έχει δοθεί. Η συνεργασία μας με τους Βρετανούς κινείται στο επίπεδο της έρευνας. Πρέπει να σας πω ότι η έρευνα κινείται σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με την έννοια ότι αποτελεί και ένα σχολείο για την Ελληνική Αστυνομία, π.χ. ο τρόπος με τον οποίο οι Βρετανοί προσεγγίζουν τα προβλήματα, όχι μόνο της τρομοκρατίας, αλλά συνολικά την αστυνομική έρευνα. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει μια κοινή συνεργασία, μια κοινή έρευνα, μια ιστορική έρευνα πάνω στο θέμα της τρομοκρατίας. Είναι θεσμική έρευνα, δηλαδή έχει το χαρακτήρα της προαναρκτικής έρευνας. Θα ήθελα εδώ να κάνω μια έκκληση. Να σταματήσει αυτή η συζήτηση γύρω από λίστες και ονόματα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα. Είμαστε κράτος δικαίου και, τελευταία, μια ισχυρή χώρα. Δεν δεχόμαστε από κανέναν ονόματα και λίστες. Αποτελεί ντροπή και προσβολή για την χώρα, το τονίζω αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να δεχθώ τέτοιου είδους διαδικασίες για την Ελλάδα. Η συνεργασία μας, επαναλαμβάνω, μέσα στο κράτος δικαίου κινείται στα επίπεδα που ανέφερα προηγουμένως».

Συνεντεύξεις στο ελληνικό τμήμα του BBC στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LGR, παραχώρησε ο Ελληνας υπουργός, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπεν Μπράντγουεϊ και θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή