Χ. Πρωτόπαπας: Οι δηλώσεις Τζεμ σηματοδοτούν κάποια πρόοδο

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2002 18:45
A- A A+

Στο θέμα ενδεχόμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι «υπάρχει τοποθέτηση του κ. Τζεμ, σε διαφορετικό κλίμα από τις συνήθεις τουρκικές τοποθετήσεις. Υπάρχει μία πρόοδος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η μόνη εδαφική διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας, αφορά την υφαλοκρηπίδα και σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργο να υπογραφεί συνυποσχετικό για τη Χάγη, ώστε να τελειώνει αυτή η υπόθεση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο κ. Παπανδρέου, θα γίνουν διερευνητικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, σε επίπεδο διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια ώστε να προχωρήσουμε στον τομέα αυτό, με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ανάλογες διερευνητικές επαφές μπορεί να έχει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του, π.χ. στη Νέα Υόρκη».

Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, ο Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε ότι για τα ζητήματα του Αιγαίου η Τουρκία αποδέχεται το σύνολο των προτάσεων της «Ατζέντας 2002» της Ε.Ε. και την απόφαση 33 του ΟΗΕ, όπου προτείνονται ως τρόποι επίλυσης των διαφορών, κατά σειράν: κατ ιδίαν συνομιλίες, διαιτησία, έμμεσες συνομιλίες, μεσολάβηση και τέλος η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ας αρχίσουμε τις συνομιλίες και όπου παρουσιαστεί εμπλοκή, ας προσφύγουμε στους άλλους τρόπους κατά σειρά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεμ, που είπε παράλληλα ότι θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου στη Νεά Υόρκη κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή