Ανάστατη η Δύση για το ενδεχόμενο βιολογικού πολέμου

Το βακτηρίδιο του άνθακα «ταξιδεύει» με το ταχυδρομείο
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2001 07:45
UPD:15:28

A- A A+

Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα ο σφοδρός βομβαρδισμός στο Αφγανιστάν, ενώ εντείνονται σε Αμερική και Ευρώπη οι φόβοι για νέα τρομοκρατική επίθεση με βιολογικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποθέσεις προσβολής Αμερικανών από το βακτηρίδιο του άνθρακα, να συνδέονται με τον Μπιν Λάντεν, μετά και την επιστολή με το βακτηρίδιο που έλαβε χθες ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Τόμ Ντάσλι.

Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στόχους στα περίχωρα της Καμπούλ, αλλά και της Κανταχάρ, πάνω από την οποία ακούστηκε να διέρχονται ελικόπτερα, ενώ η αεράμυνα των Ταλιμπάν απάντησε με πυρά, όπως ανέφερε στο CNN, πηγή στο Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε, ότι σύντομα θα βομβαρδιστούν θέσεις των Ταλιμπάν στα βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας. Το καθεστώς της Καμπούλ έκανε λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από τις μέχρι τώρα επιθέσεις. Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ανακοίνωσαν χθες πως κατέλαβαν δύο πόλεις, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, και ότι βρίσκονται πλέον σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη, Μαζάρι Σαρίφ.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα ο Τζωρτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει την έγκριση από το Κογκρέσσο επιπλέον κονδυλίου, ύψους 1,5 δισ. δολ. προς τις υπηρεσίες υγείας για την καταπολέμηση της βιο-τρομοκρατίας. Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφάσισε τη σύσταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ομάδας ειδικών στους τομείς των πυρηνικών, της βιολογίας και της χημείας, η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα παρέχει πληροφορίες και βοήθεια σε όποια χώρα-μέλος το ζητήσει. Αλλο ένα κρούσμα της ασθένειας του άνθρακα εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για παιδί ηλικίας μόλις επτά μηνών, εργαζομένου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το οποίο μολύνθηκε στο δέρμα από το βακτηρίδιο του άνθρακα όταν το είχαν φέρει στα γραφεία του σταθμού στη Ν. Υόρκη, στις 28 Σεπτεμβρίου. Από τη νόσο ενδέχεται να έχουν προσβληθεί και δύο υπάλληλοι του ταχυδρομείου στο New Jersey, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με την επιστολή που εστάλη στο ABC και υποβάλλονται σε εξετάσεις. Τμήμα του καναδικού κοινοβουλίου παρέμεινε χθες κλειστό, καθώς αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις υπαλλήλων, που παρουσίασαν εξανθήματα. Η απειλή του βακτηριδίου του άνθρακα εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό ύποπτης σκόνης σε επιστολές που εστάλησαν σε επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες. Αναλύσεις γίνονται στην ύποπτη σκόνη που βρέθηκε σε επιστολή με αποδέκτη τον Γερμανό καγκελλάριο Γέρχαρντ Σρέντερ. Φάκελος, με ύποπτη σκόνη εντόπισαν οι αρχές στη βελγική πόλη Λιέγη, ενώ στη Γερμανία ταχυδρομικά κέντρα διαλογής έκλεισαν προσωρινά, μετά την ανακάλυψη επιστολών με ύποπτη ουσία, η οποία εξετάζεται. Στην πρωτεύσουσα της Γαλλίας, τέσσερα κτίρια εκκενώθηκαν όταν βρέθηκε ύποπτη σκόνη σε επιστολές, ενώ 55 συνολικά άνθρωποι, υποβάλλονται σε εξετάσεις. Υπό νοσοκομειακή παρακολούθηση έχουν τεθεί και 11 άλλοι στο λιμάνι του Γκντάνσκ της Πολωνίας, για πιθανή μόλυνση από το βακτηρίδιο του άνθρακα. Σε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, εξάλλου, που πραγματοποίησε πτήση από το Ντουμπάϊ στη Λάρνακα, βρέθηκε πακέτο με σκόνη, η οποία έχει σταλεί για ανάλυση, ενώ σκόνη που βρέθηκε σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας EL-AL, εξετάζουν οι ισραηλινές αρχές.

Στο διπλωματικό πεδίο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Πακιστάν, ο οποίος έφθασε χθες στο Ισλαμαμπάντ και σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο Μουσάραφ. Από την Ουάσιγκτον, ο Τζωρτζ Μπους, αναφερόμενος στα πυρά που εξαπέλυσαν Ινδοί στρατιώτες εναντίον Πακιστανών αμάχων στην επαρχία του Κασμίρ, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό 25 ανθρώπων, συνέστησε στο Πακιστάν και την Ινδία να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους.

Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, προκαλούν την αντίδραση μουσουλμανικών χωρών. Τη δυσαρέσκειά τους για τους βομβαρδισμούς εξέφρασε η Σαουδική Αραβία, ενώ το Πακιστάν τόνισε ότι δεν θεωρεί τους Ταλιμπάν τρομοκράτες, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσουν τον πόλεμο στη δίωξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χαλί Χαμεϊνί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, παρασύρουν τον κόσμο σε πόλεμο. Τη λύπη του για τις απώλειες αμάχων στη χώρα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους Αφγανούς πολίτες.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Μ. Ανατολή. Στο Λονδίνο χθες, σε συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αποτελεί βασικό παράγοντα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή. Από την πλευρά του ο Αραφάτ, καταδίκασε για άλλη μια φορά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και κάλεσε το Ισραήλ να επαναλάβει αμέσως τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ιράν, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί και την Αίγυπτο. Σήμερα συνέρχονται στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, των 15. Οποια μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα προασπίζονται την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και θα διασφαλίζουν τις ατομικές ελευθερίες, τόνισε ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ενώ ερωτηθείς εάν η Ελλάδα, έχει καταρτίσει λίστα υπόπτων, δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ.

Τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπιση μολύνσεων από ραδιο-βιολογικό πόλεμο στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Σούδας, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη δημιουργία της μονάδας, στο πλαίσιο όπως είπε, της διεθνούς πολιτικής πρόληψης και προστασίας των λαών από τις νέες απειλές της παγκοσμιοποιημένης τρομοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή