Αυτόματο σύστημα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2002 13:04
A- A A+

Σύσκεψη για την έναρξη του «AUTO-HAZARD PRO», του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη, έλαβαν μέρος επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία. Τη γενική επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ενώ σε αυτό συμμετέχουν συνολικά επτά ακαδημαϊκά ινστιτούτα και ιδιωτικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου διαχειριστικού συστήματος μέσω του οποίου θα αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, που θα μπορεί να υιοθετηθεί από τους κεντρικούς φορείς αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και τις τοπικές υπηρεσίες διαχείρισης φυσικών πόρων (π.χ. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασική Υπηρεσία κ.α.).

Οι περιοχές μελέτης που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος είναι τα νησιά της Λέσβου και της Σάμου καθώς και η περιφέρεια της Μαδρίτης στην Ισπανία. Η ανάπτυξη του συστήματος θα γίνει με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της περιφέρειας της Μαδρίτης, ως φορέων-χρηστών Ελλάδας και Ισπανίας αντιστοίχως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή