Σαρόν : Ναι στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, αλλά υπό προϋποθέσεις

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2002 11:35
UPD:12:03

A- A A+

Θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας, διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, αλλά δεν αποδέχθηκε το αίτημά του για τη διακοπή κάθε είδους σχέσης με τον Αραφάτ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαρόν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε τη σκληρή κριτική του κατά του Παλαιστινίου προέδρου. «Διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό ότι θα εξακολουθήσουμε να ασκούμε πιέσεις στον κ. Αραφάτ για να τον πείσουμε ότι πρέπει να κάνει σοβαρά, συγκεκριμένα βήματα για να μειωθεί η τρομοκρατική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή», τόνισε Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζωρτζ Μπους απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ θα λάβουν υπ'όψιν τους το αίτημα του Αριέλ Σαρόν να διακόψει η Ουάσινγκτον κάθε είδους σχέση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους υπό προϋποθέσεις. «Το Ισραήλ θέλει την ειρήνη και στο τέλος της διαδικασίας πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», τόνισε ο κ. Σαρόν, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι «το κράτος αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί στο τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Θα πρέπει πρώτα να συλληφθούν οι τρομοκράτες και να δικαστούν, να διαλυθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, να κατασχεθούν τα παράνομα όπλα και να σταματήσει η εκστρατεία υποδαύλισης της βίας», σημείωσε ο Σαρόν.

Την ίδια ώρα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε αρκετές παλαιστινακές περιοχές της Δυτικής Οχθης πραγματοποιώντας επιδρομές σε σπίτια και συλλαμβάνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επιχείρηση έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο τριών Ισραηλινών από Παλαιστίνιο ένοπλο που εισέβαλε σε οικισμό εποίκων. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι 10 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα διείσδυσαν σε βάθος 200 μέτρων στην Ναμπλούς, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες ερεύνησαν αρκετά σπίτια και συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή