Μερική εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους αιχμαλώτους στο Γκουαντανάμο

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2002 18:54
UPD:19:01
A- A A+

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς να χορηγήσει στους κρατούμενους Ταλιμπάν τα δικαιώματα της συνθήκης της Γενεύης θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αμέσως, δήλωσαν σήμερα οι αρχές του κέντρου κράτησης της ναυτικής βάσης του Γκουαντανάμο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθές οτι η Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου θα εφαρμοστεί στους κρατούμενους Ταλιμπάν, όχι όμως και στα μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπίν Λάντεν.

Αμεση ήταν η αντίδραση διεθνών οργανώσεων για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η Διεθνής Ενωση Νομικών την επέκριναν, υπογραμμίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, και όχι του προέδρου Μπους, να αποφανθεί αν οι κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο πρέπει να έχουν το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο ταγματάρχης Στιβ Κοξ, εκπρόσωπος του κέντρου κράτησης για τους αιχμαλώτους από το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι το «να προσδιοριστεί ποιος είναι Ταλιμπάν και ποιος ανήκει στην Αλ Κάιντα είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό θα πάρει χρόνο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή