Νέες αεροπορικές επιθέσεις στην Καμπούλ με το πρώτο φως της ημέρας

Οι Ταλιμπάν παραδίδουν τον Μπιν Λάντεν και χωρίς αποδείξεις σε τρίτη εκτός των ΗΠΑ, χώρα
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2001 07:32
UPD:11:40

A- A A+

Νέα επίθεση εξαπέλυσαν μαχητικά αεροσκάφη με το πρώτο φως της ημέρας εναντίον της Καμπούλ, η οποία είναι καλυμμένη από ομίχλη, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Και κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως, σημειώθηκαν τρεις επιδρομές στην αφγανική πρωτεύουσα και όπως λέγεται οι Ταλιμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι αεροσκάφη έπληξαν χθες κατά λάθος κεντρικές αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στην αφγανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 35% της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φυλάσσετο σε αυτές, ενώ ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταστράφηκαν ένα ή περισσότερα κτίρια, τα οποία βρίσκονταν ανάμεσα σε εγκαταστάσεις των Ταλιμπάν, κάτι, που όπως υπογραμμίζεται, δεν γνώριζαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, καταδίκασε το χτύπημα και ανέφερε ότι το κτίριο ήταν σημειωμένο στους χάρτες, ως πολιτική εγκατάσταση.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν προτείνει τώρα να παραδώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς να του δοθούν αποδείξεις για εμπλοκή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη. Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Guardian». Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις Πακιστανού υπουργού, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, για πρώτη φορά οι Ταλιμπάν προσφέρθηκαν να παραδώσουν τον Σαουδάραβα τρομοκράτη, προκειμένου να δικαστεί σε τρίτη χώρα, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να απαιτήσουν αποδείξεις εναντίον του με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατά του Αφγανιστάν.

Οι επιχειρήσεις των Αμερικανών και των Βρετανών, έχουν προκαλέσει πραγματικές ζημιές στη στρατιωτική μηχανή των Ταλιμπάν, καθώς καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς περισσότεροι από 60 στόχοι, ανάμεσά τους και εννέα αεροδρόμια, βάσεις της αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ και νέα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, τόνισε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τζεφ Χουν. Απαντώντας σε ερώτηση εάν προβλέπεται αποστολή χερσαίων δυνάμεων, ο Χουν δήλωσε ότι εξετάζονται πολλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Η Αυστραλία θα στείλει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δύναμη 1.550 ανδρών στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων που δρουν στο Αφγανιστάν, και η οποία θα περιλαμβάνει μία μονάδα επίλεκτων αερομεταφερόμενων ειδικών δυνάμεων, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, τρεις φρεγάτες και δύο αεροσκάφη ανεφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ εντείνεται η ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα κρούσματα του άνθρακα. Ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των κρουσμάτων και της οργανωμένης τρομοκρατίας. Πρόσθεσε πάντως, ότι μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ υπογράμμισε ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις επιστολές που περιείχαν άνθρακα προσομοιάζει, τονίζοντας ότι οι απειλές για επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μειώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα. Ο διευθυντής του γραφείου εσωτερικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι η καταπολέμηση της βιο-τρομοκρατίας θα είναι η βασική προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες, συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που να συνδέουν τα κρούσματα του άνθρακα με την οργάνωση Αλ-Κάϊντα του Μπιν Λάντεν.

Η φαρμακοβιομηχανία Bayer ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει την παραγωγή και θα αρχίσει την παράδοση στην αμερικανική αγορά 200 εκατ. χαπιών, του σκευάσματος Ciprobay, που χρησιμοποιείται προληπτικά ως αντίδοτο στα κρούσματα του άνθρακα. Δεκατρία κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί έως τώρα στις ΗΠΑ.

Στο διπλωματικό πεδίο, περιοδεία σε Πακιστάν, Ινδία και Κίνα, θα πραγματοποιήσει από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, ο Γερμανός καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Πακιστάν και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι στη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, μπορούν να μετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά και μετριοπαθείς Ταλιμπάν, όπως δήλωσε ο Πακιστανός πρόεδρος Μουσάραφ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Ισλαμαμπάντ.

Στην Αθήνα, σχέδιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων από έναν ενδεχόμενο βιολογικό πόλεμο, εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Υπάρχει επάρκεια μέσων, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, τόνισε αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας-Πρόνοιας και ανακοίνωσε την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο, η οποία θα εξετάζει όποια θέματα προκύπτουν σε καθημερινή βάση.

«Ο θόρυβος για τον άνθρακα είναι υπερβολικός», υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Τριχόπουλος, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Φοβάμαι περισσότερο τα αεροπλάνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή