Τροποποιήσεις στο σύστημα προσλήψεων, καθώς και λήψη μέτρων για την διαφάνεια στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο υπουργός επισήμανε ότι οι εν λόγω αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή, ενώ προηγουμένως θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο κ. Σκανδαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις και άλλων φορέων του δημοσίου, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένους φορείς.
Παρά ταύτα, τόσο ο κ. Σκανδαλίδης όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ.Παπαδήμας, έχουν προαναγγείλει την εξαίρεση απ΄το ΑΣΕΠ των προσλήψεων στους δήμους, οι οποίες θα διενεργούνται από τους ίδιους κατά τα πρότυπα των προσλήψεων που γίνονται ήδη στις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες.
Οσον αφορά τους υπόλοιπους φορείς, θα υπάρξει περιορισμός του γραπτού διαγωνισμού για κλάδους ειδικών απαιτήσεων, ενώ αντίθετα θα επεκταθεί η εξέταση των υποψηφίων με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή τεστ ικανοτήτων. Τέλος θα υπάρξει χωροταξική αποκέντρωση του ΑΣΕΠ σε επίπεδο περιφέρειας για τη συντόμευση των διαδικασιών και τον επιτόπιο έλεγχο.
Διαφθορά
Οσον αφορά το μείζον θέμα της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Σκανδαλίδης παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα, παρά τα εννέα διαφορετικά Σώματα Επιθεώρησης και Ελέγχων. Ετσι, αναβαθμίζεται πλέον το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και αποκτά διωκτικό χαρακτήρα, ενώ για το συντονισμό και την παρακολούθηση των δημοσίων υπηρεσιών συστάθηκε το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ.
Πόθεν έσχες
Οσον αφορά την εφαρμογή του «πόθεν έσχες», και αφού γίνει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως η διαδικασία αυτή θα συμπεριλαμβάνει όλα τα διευθυντικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και τους εργαζόμενους σε κρίσιμες υπηρεσίες που έχουν έργο οικονομικής ή διωκτικής διαχείρισης (πολεοδομίες, εφορίες, υπηρεσίες υγείας, αστυνομία κλπ).
Οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» κατατίθενται πλέον μέσω του συστήματος ΤAXIS απευθείας στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έχει το δικαίωμα διερεύνησης ή και δίωξης και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα στους Διευθυντές Υπηρεσιών.