Μελέτη για ναρκωτικά: Πέφτει ο μέσος ηλικιακός όρος έναρξης χρήσης

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2002 16:40
A- A A+

Ο ηλικιακός μέσος όρος έναρξης χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη κατά την χρονική περίοδο 1990-1999, είναι τα 19 έτη, όταν τη χρονική περίοδο 1983-1990 η ηλικία έναρξης χρήσης ναρκωτικών κυμαίνονταν μεταξύ 21 και 30 χρόνων, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ, Ηλέκτρα Μιχαλοπούλου-Μανωλούτσιου, Βασιλική Μαργαρίτη και Γεώργιος Ταμουρίδης με επικεφαλής τον καθηγητή ιατροδικαστικής Δημήτριο Ψαρούλη.

Το υλικό της μελέτης προέρχεται από τα αρχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου και περιλαμβάνει τις ιατρικές συνεντεύξεις 4.088 προσαχθέντων κατηγορούμενων για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι καταγράφηκε και περιστατικό σε ηλικία μόλις εννέα χρόνων.

Βάσει των στοιχείων της μελέτης, από το σύνολο των προσαχθέντων το 93% ήταν άνδρες και μόλις το 7% γυναίκες. Οι περισσότεροι ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών με ινδική κάνναβη σε ποσοστό 73,9% και το 81% αυτών μέσα σε δύο χρόνια περνούν στη χρήση ηρωίνης, ενώ ποσοστό 8,5% ξεκινά τη χρήση ναρκωτικών με ηρωίνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή