Κρούσματα άνθρακα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον

Με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2001 07:32
UPD:16:11

A- A A+

Για πέντε ημέρες θα παραμείνει κλειστή η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, καθώς 31 υπάλληλοι του Κογκρέσσου, βρέθηκαν θετικοί στον βάκιλο του άνθρακα. Πάντως, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας, ανέφερε ότι το βακτηρίδιο του άνθρακα έχει περιοριστεί σε δύο ορόφους του κτιρίου όπου στεγάζεται το γραφείο του γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τομ Ντάσλεϋ, στο οποίο εκδηλώθηκαν τα 23 από τα κρούσματα, αλλά και το γραφείο του γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ρέϊσελ Φέϊνγκολντ, στο οποίο τρεις εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στο βακτηρίδιο. Ο βάκιλος, εντοπίστηκε επίσης στα γραφεία του κυβερνήτη της πολιτείας της Ν. Υόρκης, Τζων Πατάκις, στο Μανχάταν.

Στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί με αμείωτη ένταση. Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες νέο κύμα επιθέσεων εναντίον της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ. Οπως μετέδωσε το CNN, επλήγησαν θέσεις των Ταλιμπάν στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας στα βόρεια της πόλης, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά από βομβαρδισμό. Νωρίτερα, σφοδρή επίθεση είχε δεχτεί η πόλη Κανταχάρ. Οπως μετέδωσε το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν έναν ξένο υπήκοο, Αμερικανό ή Βρετανό, κοντά στην πόλη Κουντούζ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι καλεί να παρουσιαστούν στις ένοπλες δυνάμεις και στην εθνοφρουρά, τουλάχιστον 30.000 έφεδροι. Από τον Καναδά αναχώρησαν τρία πολεμικά πλοία με περίπου 1.000 άνδρες για εξάμηνη αποστολή στον Περσικό Κόλπο, όπου θα ενωθούν με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ φόβους για νέα έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή, πυροδοτεί η δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, χθες στο ξενοδοχείο Hyatt της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα στα περίχωρα της πόλης Τζενίν, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Την ευθύνη για τη δολοφονία του Ζεεβί, ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μέλος της οποίας πραγματοποίησε χθες και επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, αξίωσε από τον Γιάσερ Αραφάτ να παραδώσει αμέσως τους δολοφόνους του υπουργού, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την παλαιστινιακή αρχή, ως κράτος τρομοκρατών.

Μετά από εντολή του Αραφάτ στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας για τη σύλληψη των δραστών, η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε δύο ανώτερα στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με ισραηλινή διπλωματική πηγή, το Ισραήλ γνωρίζει την ταυτότητα των δολοφόνων, και θα δώσει τα ονόματα στην παλαιστινιακή αρχή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θεωρεί τον Αραφάτ υπεύθυνο για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού, και είχε ανακοινώσει την απαγόρευση της χρήσης του αεροδρομίου της Γάζας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, και τη διακοπή κάθε διπλωματικής επαφής με την παλαιστινιακή πλευρά. Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει και την άρση των μέτρων χαλάρωσης του αφοπλισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Μόσχα, ζήτησαν από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην σταματήσουν τις προσπάθειες, για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Στο Λουξεμβούργο, συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 15, οι οποίοι αποφάσισαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να επεκταθούν πέραν του Αφγανιστάν, και ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να εστιάζονται σε στρατιωτικούς στόχους. Ακόμη, προετοίμασαν τον φάκελο για το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Γάνδης.

Στη Σαγκάη, οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, συμφώνησαν σήμερα να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών, παρουσία του Κόλιν Πάουελ. Σύμφωνα με Ιάπωνα αξιωματούχο, υιοθετήθηκε κοινή θέση για την τρομοκρατία, ενώ η τελική διακήρυξη του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας, Ειρηνικού, θα υπογραφεί από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής το Σαββατο-κύριακο. Για τη Σαγκάη αναχώρησε τα ξημερώματα ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος ενέκρινε κονδύλι ύψους 50 εκατ. δολ. για την οικονομική ενίσχυση του Πακιστάν.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Κόλιν Πάουελ μετέφερε πρόσκληση του προέδρου Μπους προς τον Ινδό πρωθυπουργό Βατσπαγί, να μεταβεί τον ερχόμενο μήνα για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα αναχωρήσει στις 28 Οκτωβρίου για περιοδεία σε Πακιστάν, Ινδία και Κίνα, ενώ όπως έγινε γνωστό χθες στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, θα πραγματοποιήσει προσεχώς επίσκεψη στο Ιράν.

Σήμερα θα επισκεφθεί τη Ν. Υόρκη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αναμένεται να μεταβεί στα ερείπια των δίδυμων πύργων του World Trade Center.

Στην Αθήνα η γραμματεία πολιτικής προστασίας, αποφάσισε τη συγκρότηση τριών ειδικών επιτροπών, οι οποίες στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης», θα εκπονήσουν σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης βιολογικής, χημικής ή πυρηνικής επίθεσης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή