Αποστολή στο διάστημα

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2002 17:36

A- A A+

Οι αστροναύτες Richard Linnehan, John Grunsfeld, James Newman και Michael Massimino, μέλη του πληρώματος του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, θα πραγματοποιήσουν πέντε διαστημικούς περιπάτους για να εγκαταστήσουν στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ καινούργια μηχανήματα αξίας 172 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στα μηχανήματα είναι και μια κάμερα που θα βελτιώσει την "όραση" του τηλεσκοπίου, αλλά και την ανάλυση των εικόνων που μεταδίδει κατά δέκα φορές.

Το Κολούμπια εκτοξεύτηκε την περασμένη Παρασκευή από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ για μια αποστολή έντεκα ημερών, με στόχο την επισκευή και βελτίωση του Χαμπλ.

Η αποστολή αυτή είναι η τέταρτη από το 1990, όταν τέθηκε σε τροχιά το τηλεσκόπιο Χαμπλ, που φωτογραφίζει το ηλιακό σύστημα και τους μακρινούς γαλαξίες. Το τηλεσκόπιο θα παραμείνει στο διάστημα άλλα οκτώ χρόνια.

Οι επιστήμονες παραδέχονται, πως η αποστολή αυτή δεν είναι τόσο ακίνδυνη, ειδικά όταν οι αστροναύτες θα πρέπει να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το τηλεσκόπιο. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής προκύψει κάποιο πρόβλημα είναι πολύ πιθανό το Χαμπλ να μείνει μετέωρο στο διάστημα και ενδεχομένως να πέσει στη γη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή