Αλλαγές στην περιβαλλοντική αξιολόγηση των δημοσίων έργων

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2002 15:59
A- A A+

Αλλαγές στη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης των δημοσίων έργων και στην αντίστοιχη της οριοθέτησης των υδατορεμάτων, προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ, επικαλείται την αναγκαιότητα νομοτεχνικής συναλληλίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και διευθέτηση σειράς προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά το παρελθόν σε συνάρτηση με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η διαίρεση των δημοσίων έργων σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στο περιβάλλον. Από το πρώιμο κιόλας στάδιο σχεδιασμού ενός έργου ή δραστηριότητας, δίδονται περιβαλλοντικές κατευθύνσεις, «προκειμένου αυτό να προσαρμόζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο περιβάλλον και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής», αλλά και να μην αιφνιδιάζεται ο επενδυτής από τις κατοπινές εξελίξεις (αποφάσεις της διοίκησης, προσφυγές κατοίκων στα δικαστήρια).

Παραλλήλα, ωστόσο, καταργείται η μέχρι σήμερα διαδικασία προέγκρισης της χωροθέτησης και αντικαθίσταται με εκείνην της «προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης», για την οποία, αναφορικά με έργα «μικρής και μεσαίας περιβαλλοντικής επίπτωσης» θα μπορεί να επιλαμβάνεται η κατά τόπους Νομαρχία, ή ακόμα και ο Δήμος, «εφ’ όσον αυτός διαθέτει περιβαλλοντικές υπηρεσίες».

Εξάλλου, εάν οι συναρμόδιες για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων υπηρεσίες, δεν απαντήσουν μέσα σε διάστημα 90 ημερών, τότε «οι αρμόδιες κάθε φορά υπηρεσίες περιβάλλοντος της κεντρικής, περιφερειακής, ή νομαρχιακής διοίκησης, μπορούν να χορηγήσουν την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, χωρίς τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών αυτών».

Οσον αφορά στις διατάξεις για τα υδατορέματα (μη πλεύσιμους ποταμούς, χείμαρρους, ρέματα και ρυάκια), στις τεχνικές εκθέσεις που οριοθετούν τμήματά τους, προβλέπεται πλέον να συνοδεύονται από υδρολογικά, υδραυλικά και περιβαλλοντικά στοιχεία ή μελέτες για το συνολικό τους μήκος. Η κ. Βάσω Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις για τα υδατορέματα είναι καθαρά νομοτεχνικής φύσεως και δεν διεκδικούν να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα προστασίας τους – κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε να φέρει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, στην οποία προτείνεται να έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι μιας περιοχής να χρηματοδοτήσουν εν είδει προκαταβολής την πολεοδόμησή της, καθώς συχνά ο οικιστικός έλεγχος προσκρούει στην έλλειψη πόρων, με αποτέλεσμα την έξαρση της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή