Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2001 07:49
UPD:08:34

A- A A+

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές δυνάμεις για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι σοδροί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν. Ο Τζωρτζ Μπους μιλώντας χθες στους επικεφαλής του Κογκρέσσου, είπε ότι βρέθηκαν και άλλες βιντεοταινίες σε σπηλιές που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγια ο Λάντεν και μέλη της Αλ Κάϊντα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ, ότι πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, θα μπορούσαν στο μέλλον να γίνουν στόχοι των τρομοκρατών.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κρίνουμε το κατά πόσο η νίκη στο Αφγανιστάν θα επηρεάσει την Αλ Κάϊντα και την ικανότητά της να παραμείνει ενεργή στο μέλλον», επεσήμανε, ο αναπληρωτής διευθυντής της αντιτρομοκρατικής εταιρείας του FBI, Τζωρτζ Καρούζο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ενώ τις διαφορές τους σχετικά με αυτήν, ελπίζουν να ξεπεράσουν σύντομα οι μεγάλες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να κατορθώσουν την Πέμπτη να ψηφίσουν την αντίστοιχη απόφαση με την οποία θα εντέλλεται η ανάπτυξή της στην Καμπούλ, τόνισαν χθες βράδυ διπλωματικές πηγές. Οι πρεσβευτές από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ. Βρετανία, Γαλλία) συναντήθηκαν σε πρώτη φάση χθες, χωρίς όμως να κατορθώσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το σχετικό κείμενο, όμως θα προσπαθήσουν πάλι και σήμερα να βρούν μια λύση.

«Αυτό γίνεται στο επίπεδο των πρωτευουσών των χωρών. Εδώ δεν είναι δυνατόν να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις καθώς δεν υφίσταται μία συμφωνία επί της βάσεως» του κειμένου, τόνισαν οι ίδιες πηγές. Η κυριότερη διαφωνία έγκειται στον καθορισμό του ρόλου της δύναμης, εάν θα πρέπει να περιορισθεί στη φύλαξη των κυβερνητικών κτιρίων, όπως αξιώνει η Βόρειος Συμμαχία, στην οποία κυριαρχούν οι Τατζίκοι και ελέγχει την πρωτεύουσα ή θα πρέπει τα καθήκοντά της να επεκταθούν και στην προστασία των ανθρωπιστικών οχηματοπομπών στις επαρχίες ή τέλος μόνη και αποκλειστική της αποστολή να είναι η ασφάλεια της Καμπούλ και του αεροδρομίου του Μπαγκράμ, όπως επιθυμούν η Γαλλία και η Γερμανία.

Και ενώ οι πρώτες δυνάμεις του βρετανικού στρατού αναμένεται να αφιχθούν στην Καμπούλ το προσεχές Σάββατο, οι διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούνται αύριο να ψηφίσουν στη Νέα Υόρκη, έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις πρωτεύουσές τους. Προβλέπεται και μία νέα συνάντηση σήμερα στο Λονδίνο μεταξύ των 12 χωρών που δηλώνουν έτοιμες να συνεισφέρουν με στρατεύματα στη δημιουργία της δύναμης.

Διαβουλεύσεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν είχαν χθες βράδυ στη Ρώμη ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάϊ και ο πρώην βασιλιάς της χώρας, Ζάχερ Σαχ. Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Καρζάϊ υποσχέθηκε πως «θα τεθεί τέλος στην τρομοκρατία» στο Αφγανιστάν και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μίας διεθνούς δύναμης ασφάλειας έως ότου ο στρατός και η αστυνομία της χώρας είναι σε θέση να αναλάβουν πλήρως τα καθήκοντά τους.

«Θέλω να σταματήσει δια παντός. Η τρομοκρατία έχει κάνει τον λαό μας να υποφέρει. Είμαι αποφασισμένος να απαλλαγώ από τους τρομοκράτες, όχι μόνον μέσα στο Αφγανιστάν, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο», πρόσθεσε ο Καρζάϊ, ο οποιος επισήμως θα αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού πρωθυπουργού το προσεχές Σάββατο.

Ο Καρζάϊ έγινε δεκτός από τον ηλικίας 87 ετών τέως μονάρχη Ζάχερ Σαχ στην κατοικία του στη Ρώμη όπου ζεί εξόριστος. Οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφίκά πρακτορεία, ο πρώην μονάρχης που διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο για την ενότητα του αφγανικού λαού, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του μέσα σε ένα μήνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή