Εξι στους δέκα πολίτες υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2002 21:40
UPD:21:41
A- A A+

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, έδωσε στη δημοσιότητα δύο έρευνες (της Κάπα Research και της MRB) προκειμένου να τεκμηριώσει τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος για διάλογο με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τη συνεργασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Συγκεκριμένα από την έρευνα της Κάπα Research, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΡΤ, προκύπτει ότι το 59,2% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ μονοκομματικές κυβερνήσεις επιθυμεί περίπου το 37,8%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων των διαφόρων κομμάτων, από το ΠΑΣΟΚ κυβερνήσεις συνεργασίας επιθυμεί το 70,5%, το 82% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 85% του Συνασπισμού, και το 35,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων το 52,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερη μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ μάλλον αρνητικά απαντά το 41,8%. Το 38% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, ενώ αντίθεση σε αυτό το ενδεχόμενο εκφράζει ένα ποσοστό 54,3%.

Στην ερώτηση να επιλέξουν οι ψηφοφόροι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με κάποια κόμματα της Αριστεράς, μόνο το 22% απάντησε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και 60,7% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με κόμματα της αριστεράς.

Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι επιθυμεί το 4,8%, κυβέρνηση ΝΔ με κόμματα της κεντροδεξιάς το 5,4%, ενώ δεν απάντησε το 7,1%.

Στο ερώτημα με ποια κόμματα θέλετε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας, οι απαντήσεις ήταν: με το ΣΥΝ 44,2%, με το ΚΚΕ 23,9%, με το ΔΗΚΚΙ 24,1%, με το ΚΕΠ 11,3%, με την ΠΟΛΑΝ 4,1%, με τους Φιλελεύθερους 5,4%, με στελέχη που αποχώρησαν από το ΚΚΕ και το Συνασπισμό 0,1% και με όλα 5,75%.

Στη δημοσκόπηση Τάσεις της MRB του περασμένου Δεκεμβρίου που έδωσε ο κ. Λαλιώτης στη δημοσιότητα, ως μεγαλύτερο μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ θεωρεί το 54,3% των ερωτηθέντων την απομάκρυνση από την κοινωνία και τα προβλήματα του κόσμου. Στο ίδιο ερώτημα ποσοστό 42,1% πιστεύει πως και η Νέα Δημοκρατία δεν ακούει τα προβλήματα του κόσμου, ενώ το 35,9% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας είναι το παρελθόν της. Ενας στους τέσσερις ερωτηθέντες πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή