Σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Βαρκελώνη

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2002 07:25
UPD:07:39
A- A A+

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζουν σήμερα στη Βαρκελώνη οι εργασίες της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με τη μεταρρύθμιση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Χθες έγιναν και οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ισπανική πόλη, ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής μας Αναστάσιος Σκοπελίτης θα έχει επαφές στις 22 του μηνός με την ισπανική προεδρία για το θέμα του ευρωστρατού. Οσον αφορά την υποψηφιότητα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σημίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ωστόσο η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο του ΕCOFIN.

Στη συζήτηση επί του ασφαλιστικού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης αναμένεται να εκφράσει την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με μέτρο αφ'ενός μεν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και αφ'ετέρου για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα εκφράσει αυτές τις θέσεις λαμβάνοντας υπ'όψιν του τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική προεδρία θα κληθεί να διαχειριστεί το πακέτο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη.

Στη Βαρκελώνη βρίσκεται και ο Κώστας Καραμανλής, για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για κυβερνητικές αστοχίες, στο θέμα του ευρωστρατού και σημείωσε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εξομοιώνεται με χώρες που δεν είναι μέλη της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή