Προειδοποίηση της Ιορδανίας προς τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2002 07:40
A- A A+

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ, την οποία χαρακτήρισε ως «σφάλμα» με απρόβλεπτες συνέπειες, διατύπωσε χθες βράδυ ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Πιστεύω ακράδαντα πως την παρούσα στιγμή θα ήταν ένα σφάλμα, διότι δεν γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα και υπάρχει ταυτόχρονα η κρίση ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς», τόνισε ο Αμπντάλα στην εκπομπή του δημοσιογράφου Λάρι Κίνγκ. «Δεν πιστεύω πως η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία οποιαδήποτε παρέμβαση», πρόσθεσε ο μονάρχης, τονίζοντας ότι για την Ιορδανία ο διάλογος αποτελεί τη μόνη λύση για το Ιράκ.

«Το Ιράκ, που συντίθεται από τρείς διαφορετικές εθνικές ομάδες είναι ένα τόσο περίπλοκο πρόβλημα, που εάν ξεκινήσει μία σύρραξη με το Ιράκ, δεν θα είναι γνωστό το πού αυτή μπορεί να καταλήξει», δήλωσε ο Ιορδανός ηγέτης. «Δεν είναι ένα άλλο Αφγανιστάν και το άγνωστο μέρος του είναι εκείνο που ανησυχεί όλους μας», υπογράμμισε ο Αμπντάλα, εκφράζοντας τις ελπίδες του για μία συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Ιράκ και στον ΟΗΕ για την αποστολή επιθεωρητών του οπλοστασίου του.

Ο ίδιος τόνισε πως η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της ισραηλο-παλαιστινιακής σύρραξης θα μπορούσε να είναι ένα καλό υπόβαθρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. «Πιστεύω όσο περισσότερο οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επιμείνουν σε αυτό, τόσο περισσότερο θα μπορέσουν να πιέσουν τους ηγέτες τους να καθήσουν και να λύσουν το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή