Μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των στρατιωτών

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2002 19:27
A- A A+

Δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάθεση των υπηρεσιών σίτισης, συντήρησης και καθαριότητας σε ιδιώτες, η κατάρτιση στρατευμένων σε βασικές δεξιότητες με κονδύλια από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η άμεση εισοδηματική ενίσχυση των απόρων στρατευμένων.

Οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος θα εξευρεθούν από την αξιοποίηση και μετεγκατάσταση στρατοπέδων σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή των δράσεων θα ξεκινήσει άμεσα και σε πρώτη φάση θα χρειαστούν 200 δισεκατομμύρια δραχμές, πόροι που θα προέλθουν από τις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των στρατοπέδων.

Η εφαρμογή του μέτρου ανάθεσης σε τρίτους των υπηρεσιών σίτισης, λειτουργίας των Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδων και των Κέντρων Αναψυχής αλλά και της συντήρησης και της καθαριότητας στρατοπέδων θα αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 αρχικά στα 19 κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων και σε πρώτη φάση θα καλύψει το 16% των στρατευμένων (περίπου 13.000). Εντός του 2003 το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες 29 μονάδες καλύπτοντας επιπλέον 12.000 οπλίτες.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, γυμναστηρίων και βιβλιοθηκών. Επιπλέον εντός του 2002 θα αρχίσει σε 45 στρατόπεδα στον Εβρο και το Αιγαίο η λειτουργία χώρου Internet με πέντε υπολογιστές για τις μεγάλες μονάδες και με δύο για τις μικρότερες.

Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, εξασφαλίστηκε η συμμετοχή των στρατευμένων -κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας τους- σε προγράμματα κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Μέχρι το τέλος του 2003 αναμένεται να καταρτισθούν συνολικά 4.000 οπλίτες, 2.000 στους Η/Υ και 2.000 σε άλλα αντικείμενα.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Επαγγελματικής Κατάρτισης εξασφαλίσθηκε η συμμετοχή των στρατευμένων κατά το τελευταίο τρίμηνο της θητείας τους και μετά τη λήξη της σε προγράμματα των ΙΕΚ για αποφοίτους Λυκείου και Γυμνασίου.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσθηκε η συμμετοχή των στρατευσίμων στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση» που αφορά στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού. Το σχετικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2002.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η σύνδεση των απολυομένων με την αγορά εργασίας μέσα από την ιστοσελίδα www.armyjob.gr .

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:

- δημιουργία ανοιχτής γραμμής ψυχολογικής στήριξης η οποία θα λειτουργήσει εντός του 2002 και θα δίνει συμβουλές σε όλους τους στρατευμένους σε 24ωρη βάση.

- άμεση εισοδηματική ενίσχυση των απόρων οπλιτών. Οι στρατευμένοι που ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις θα λαμβάνουν πρόσθετες άδειες, θα διευκολύνονται για να μετακινούνται προς και από τον τόπο κατοικίας τους και θα λαμβάνουν κουπόνια για τα «ΚΨΜ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή