Γλίτωσε το λιθοβολισμό

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2002 17:30
UPD:18:28

A- A A+

Σαφίγια Χουσεϊνί, Νιγηριανή, ετών 35. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία) σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία. Είχε πέσει θύμα βιασμού και έφερε στον κόσμο ένα εξώγαμο παιδί.

Χθες το εφετείο του κρατιδίου Σοκότο της Β. Νιγηρίας έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν μια τόσο σκληρή τιμωρία.

Μετά την απαλλαγή της, η Σαφίγια εγκατέλειψε τη φυλακή. Οι έντεκα δικηγόροι που την υπερασπίστηκαν δήλωσαν ότι η χθεσινή απόφαση αποτελεί ορόσημο που θα αποθαρρύνει τους εισαγγελείς από το να απαγγέλλουν «αψήφιστα παρόμοιες κατηγορίες στο μέλλον».

Η καταδίκη αυτή είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και την κινητοποίηση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικείων οργανώσεων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο.

Ομάδα ευρωβουλευτών προχώρησε σε επίσημο διάβημα προς την κυβέρνηση της Νιγηρίας, ενώ η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε ψήφισμα με πάνω από 600.000 υπογραφές. Φοβούμενη τη διεθνή απομόνωση, η νιγηριανή κυβέρνηση κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τα κρατίδια που εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο να μετατρέπουν επί το επιεικέστερον ποινές, όπως ο λιθοβολισμός για μοιχεία ή ο ακρωτηριασμός για κλοπή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή