Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Σήμερα το βράδυ η έκτακτη σύνοδος των 15 της Ε.Ε.
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 07:13
UPD:07:32

A- A A+

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ η αγωνία της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Την ελπίδα να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους ελεύθερο ειρηνικό κράτος εξέφρασε ο Τζωρτζ Μπους. «Εχω ένα όραμα για τη Μέση Ανατολή, το οποίο μου λέει ότι θα πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει. Το ίδιο αισθάνομαι και για τους Παλαιστίνιους», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος και υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται για να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που έχουν στόχο να «εκτροχιάσουν», όπως είπε τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Εκτακτη σύνοδο των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις τελευταίες εξελίξεις, συγκαλεί σήμερα το βράδυ, πιθανότατα στις Βρυξέλλες, η ισπανική προεδρία. Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις επαφές που είχες το Κάϊρο με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών και τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε ότι θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις απόψεις του Αραβικού Συνδέσμου. Οι 15 ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση των διπλωματών του στον Αραφάτ, που παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με επιστολή προς τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν, του ζητά να διατάξει την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Ραμάλα και να τερματίσει τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τροφή, νερό και φάρμακα στον Παλαιστίνιο ηγέτη και σε περίπου 100 ανθρώπους που είναι μαζί, αποκλεισμένοι στο αρχηγείο του. Ο Αραφάτ, απαντώντας απόψε στην πρόταση του Αριέλ Σαρόν να του προσφέρει ένα εισιτήριο εξόδου από τα παλαιστινιακά εδάφη χωρίς επιστροφή, επανέλαβε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ότι δεν πρόκειται να βγει από το αρχηγείο του παρά μόνον ως μάρτυρας.

Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε χθες ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι ελεύθερος να φύγει από τη Ραμάλα, αλλά δεν θα μπορέσει να επιστρέψει. Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν την πρόταση του Σαρόν, λέγοντας ότι ο Αραφάτ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εξορία, ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ότι ο Αραφάτ δεν πρέπει να εξοριστεί, καθώς έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη κλιμακώνονται επικίνδυνα. Περίπου 200 Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους και αρκετοί τραυματίες, έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία της Γέννησης στο κέντρο της Βηθλεέμ. Ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τον ναό και επιτέθηκαν σε πολλές άλλες χριστιανικές εκκλησίες και μουσουλμανικά τεμένη απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επέμβει ώστε να προστατευθούν οι ιεροί τόποι των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Αρματα μάχης, εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στη Ναμπλούς και τη Τζενίν στην οποία σημειώθηκαν συγκρούσεις με Παλαιστινίους, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης, ανακοίνωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αρχηγείο τους στη Μπιτούνια, αλλά σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώθηκαν και χθες μάχες γύρω από το κτίριο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, ότι συμφώνησε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία όπως είπε, θεωρεί απαραίτητη. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι μονόδρομος, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα που κρίνεται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του προς την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε ένδειξη καλής θέλησης να διατάξει άμεσα εκεχειρία, ενώ καταδίκασε κατηγορηματικά και τις τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Ισραηλινών πολιτών.

Διακομματική αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα στα Ιεροσόλυμα για επαφές με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής και της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ θα επιδιώξει να επισκεφθεί τη Ραμάλα και άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή