H ειρήνευση στη Μ. Ανατολή ο στόχος της διεθνούς κοινότητας

Ενώ διεκόπη τις πρώτες πρωϊνές ώρες η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2002 07:17
UPD:11:01

A- A A+

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποκλιμάκωση της βίας, όπως αποφάσισαν χθες στο Λουξεμβούργο κατά την έκτακτη σύνοδό τους οι υπουργοί Εξωτερικών των 15.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέκοψε τις πρώτες πρωϊνές ώρες τη συνεδρίασή του, χωρίς να προχωρήσει σε ψηφοφορία ενός σχεδίου για την ενίσχυση των πιέσεων προς το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σήμερα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τη διακοπή ζήτησε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον οργανισμό, προκειμένου να συμβουλευθεί την κυβέρνηση Μπους. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γαλλία πρότεινε την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είναι ανοιχτός στη συζήτηση των πολιτικών πτυχών μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή, πριν τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στην περιοχή.

Οι 15 θα ζητήσουν την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Οι Ευρωπαίοι απεσταλμένοι θα επιχειρήσουν να συναντηθούν στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρεί αναγκαίο να παρουσιάσει νέες πρωτοβουλίες, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί πολλά σχέδια», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Πικέ. Την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χθες πάντως, οι Ισραηλινοί απέρριψαν την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουρού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιάσερ Αραφάτ, καθώς επίσης και την έκκληση του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό.

Εν τω μεταξύ επεκτείνονται διαρκώς οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από όλους τους Παλαιστινίους να είναι έτοιμοι για μακροχρόνια αντίσταση εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και προειδοποίησε τους Ισραηλινούς πολίτες ότι δεν θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη, για όσο διάστημα συνεχίζεται η πολιτική καταπίεση των Παλαιστινίων.

Δεκάδες άρματα μάχης εισέβαλαν χθες στις αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης, Τζενίν, Σαλφί και Ναμπλούς. Δυνάμεις του στρατού κατέλαβαν το δημαρχείο της Βηθλεέμ, ενώ στην ίδια πόλη σε στρατιωτικό κλοιό παραμένει ο Ναός της Θείας Γέννησης, όπου έχουν καταφύγει περίπου 200 Παλαιστίνιοι μαχητές. Ενας Φραγκισκανός ιερέας που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία απηύθυνε δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, καθώς όλοι διατρέχουν τον κίνδυνο να σφαγιαστούν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα ζητήσει από τους προέδρους του Λιβάνου και της Συρίας, να λάβουν άμεσα μέτρα για τη δράση της οργάνωσης Χεζμπολάχλ, η οποία συνεχίζει να απειλεί με πυρά περιοχές που κατέχονται από ισραηλινές δυνάμεις. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις διακυβερνητικές επαφές της με το Ισραήλ, διευκρινίζοντας όμως ότι οι διπλωματικές σχέσεις παραμένουν σε ισχύ. Ο στρατός του Λιβάνου υποστήριξε ότι η Συρία σχεδιάζει να μετακινήσει 20.000 στρατιώτες στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ενταση επικράτησε χθες σε πορεία ειρηνιστών από τα Ιεροσόλυμα προς τη Ραμάλα, στην οποία συμμετείχε και ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία. Ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε την πορεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ όπως καταγγέλλει το Νέο Αριστερό Ρεύμα, τραυματίστηκε ένα μέλος του, ο Λουκάς Καβακλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή