Το Ιράκ διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου για 30 ημέρες

Πάνω από τα 27 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του μπρεντ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2002 13:44
UPD:14:21

A- A A+

Tην απόφασή του να διακόψει τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου από σήμερα και για ένα μήνα ανακοίνωσε σε σημερινό του διάγγελμα ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων σε παλαιστινιακές πόλεις.

Η διακοπή των ιρακινών εξαγωγών αργού τέθηκε σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι, ενώ μετά το πέρας των 30 ημερών, όπως τόνισε ο Σαντάμ Χουσεϊν, θα συζητηθεί εκ νέου και ανάλογα με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, εάν το Ιράκ θα ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές του.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου εκτινάχθηκε κατά 5,5% και έφθασε τα 27,43 δολάρια ανά βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για τα ίδια συμβόλαια σημείωσε άνοδο κατά 99 σεντς ή 3,8% και διαμορφώθηκε στα 27,20 δολάρια ανά βαρέλι.

Ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο είχε η ανακοίνωση και στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να επιβραδύνει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτή την ώρα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,75%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 χάνει 1,17% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX καταγράφει απώλειες κατά 1,33%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν, τουλάχιστον κατά την έναρξη των συναλλαγών, και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή