Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Τρίτη, 09 Απριλίου 2002 15:07
A- A A+

Τα 80 χρόνια απο την Μικρασιατική καταστροφή θα αποτελέσουν αφορμή για πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική έρευνα, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος «να εορτάσει το μεγαλύτερο έπος που πραγματοποίησε ποτέ το Ελληνικό Κράτος, αυτό της αποκατάστασης των προσφύγων».

Με αφορμή την κυκλοφορία δύο μουσικών εκδόσεων του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σήμερα στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, την οργάνωση διπλής έκθεσης λαογραφικού περιεχόμενου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Μονής Λαζαριστών, και στην Αθήνα στο Ιστορικό Λαϊκό Μουσείο.

Μέσα στο 2002, προβλέπεται, ακόμη, η διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου, καθώς και ο μουσικός εορτασμός του γεγονότος, με δύο εβδομάδες συναυλιών, σε πόλεις της Ελλάδος.

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θα πάρει μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις, ενώ και η παρουσίαση των δυο πρόσφατων μουσικών εκδόσεων εντάσσεται σ' αυτές.

Το πρώτο cd που κυκλοφόρησε έχει τίτλο «Τραγούδια της Καππαδοκίας» και περιλαμβάνει 15 ηχογραφήσεις του 1930 με αυθεντικούς Καππαδόκες τραγουδιστές που έγιναν με τη φροντίδα της Μέλπως Μερλιέ, καθώς και 12 σύγχρονες ηχογραφήσεις, οι εκτελέσεις των οποίων βασίστηκαν στις ηχογραφήσεις του '30.

Στις σύγχρονες ηχογραφήσεις τραγουδούν η Δόμνα Σαμίου, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και η Ροδή Τομουρτζιούκ-γκιούλ.

Το δεύτερο cd με τίτλο «Τραγούδια της Σίφνου» περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του '30 που πραγματοποίησε η Μέλπω Μεριλιέ, του 1961, που έκανε ο Μάρκος Δραγούμης, του 1971 που έκανε η Δέσποινα Μαζαράκη και του 1988 που έκανε στη Σίφνο ο Θανάσης Μωραΐτης.

Προτεινόμενα για εσάς