Απλή αναλογική ζητούν τα κόμματα της Αριστεράς

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 07:22
UPD:07:31
A- A A+

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον εκλογικό νόμο διεξήχθη χθες στη Βουλή, μετά από αίτημα του ΚΚΕ. Οι σταθερές κυβερνήσεις με αναλογία μεταξύ λαϊκής βούλησης και αντιπροσώπευσης των κομμάτων στη Βουλή και η προώθηση των συμμαχιών μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, είναι το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για έναν νέο εκλογικό νόμο, τόνισε ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε ότι όταν λήξει η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας το 2005, το ΠΑΣΟΚ, θα προτείνει πρόσωπο αποδεκτό από τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε όπως είπε, να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2004.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε ένα ακόμη άνοιγμα στην Αριστερά, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι ενώ έχει βάλει σκοπό τον αφανισμό της, τώρα επιχερεί να την αιχμαλωτίσει με ρεβανσιστικά σενάρια και με συναλλαγές. Πρόσθεσε, πως όταν το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στρέφεται στον εκλογικό νόμο για να προκαλέσει ακυβερνησία.

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για εκλογο-μαγειρείο το οποίο στήνεται τους τελευταίους μήνες και το οποίο, όπως είπε, δεν στήνεται άσχετα με τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. «Διεκδικούμε την απλή αναλογική που εξασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας», σημείωσε η γραμματέας του ΚΚΕ.

Για δικομματική υποκρισία κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι ο Συνασπισμός δεν θέλει ούτε λυκοφιλίες ούτε λυκοπροστασίες, ενώ ζήτησε με τη σειρά του την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή