Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία Πάουελ στη Μ. Ανατολή

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2002 07:21
UPD:07:43
A- A A+

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ σήμερα την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έκανε χθες λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές, είχε συνομιλίες με τον Αριέλ Σαρόν, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Κάϊρο.

Την ικανοποίησή του για την περιοδεία Πάουελ, εξέφρασε ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του στη διενέργεια διάσκεψης κορυφής για το Μεσανατολικό την τρέχουσα περίοδο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλεϊσερ, εκτίμησε πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αναχωρήσει ο Πάουελ από τη Μέση Ανατολή, έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστινίους για να επιτύχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Σε μνημόνιο που υπεγράφη από τον Τζωρτζ Μπους, ο Λευκός Οίκος θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να διατηρήσει τα γραφεία της στην Ουάσινγκτον για άλλους έξι μήνες αλλά υπογραμμίζεται ότι η αμερικανική αρωγή εξαρτάται από την πάταξη της τρομοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά ο Γιάσερ Αραφάτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Τυνησίας, δήλωσε ότι παρ'ότι ο Πάουελ είναι στην περιοχή περισσότερο από μία εβδομάδα, δεν έγινε τίποτε, αφού απέτυχε να πείσει το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπως είχε ζητήσει και ο Τζωρτζ Μπους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ χαρακτήρισε αιμοσταγή τον Αριέλ Σαρόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή