ΣΥΡΙΖΑ: Προκαταρκτική και για τον Ευ. Βενιζέλο

Ως ύποπτοι καλούνται οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 14:34
UPD:03/01/2013 12:01

Τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, όχι μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Ευ. Βενιζέλο, θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλασσόμενος και για κατάθεση συμπληρωματικής πρότασης.

A- A A+

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο αναφορικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Το βράδυ ανακοινώθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής όχι μόνο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ονόματα συγγενών του οποίου σβήστηκαν από τη λίστα, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρέλαβε στη συνέχεια το usb με την «πειραγμένη» λίστα.

Καλούνται ως ύποπτοι

Το απόγευμα είχε γίνει γνωστό πως οι δικαιούχοι λογαριασμών στην HSBC, συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα που δόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς, θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καλέσουν στο γραφείο τους τη μία από τις εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένη, και το σύζυγό της, καθώς και το σύζυγο της αδελφής της, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας.

Αναμένεται επίσης και η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που διενεργείται από στελέχη του ΣΔΟΕ υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων, τόσο για τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και για όλους τους καταθέτες που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ήδη από τις πρώτες συγκρίσεις που γίνονται φαίνεται πολλά πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα της Ελβετίας να μην καλύπτουν τα αναφερόμενα ποσά με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και σε ποινικό.

Οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν εκ νέου σε διευκρινίσεις και τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ήδη έχουν καταθέσει διά υπομνημάτων ως ύποπτοι για την υπόθεση, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της έρευνας για τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων να κληθούν και στενοί συνεργάτες του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι ζήτησε να αντιγραφεί σε usb το ηλεκτρονικό αρχείο που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD διότι, όπως είχε υποστηρίξει, είναι πιο ασφαλές. Το usb το έδωσε στον στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη, ενώ για το αρχικό υλικό, είχε πει πως, μαζί με τη συνοδευτική επιστολή, το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη στο Γραφείο του και δεν γνωρίζει πού είναι.

ΣΥΡΙΖΑ: Προκαταρκτική και για τον Ευ. Βενιζέλο

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η Συντονιστική Γραμματεία του αποφάσισε πως θα ζητηθεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου «για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων».

Πάντως, ο πολιτικός σχηματισμός επιφυλάσσεται να καταθέσει «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του διαμηνύει πως «η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της», τονίζοντας πως «θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση «εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν την εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα». Κάνει μάλιστα λόγο για «ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της», κάτι, που σύμφωνα με τον πολιτικό σχηματισμό, «προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους».

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι «ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της και τη μη αξιοποίηση της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρείς ολόκληρους μήνες».

Όπως είχε γίνει γνωστό, στην Κουμουνδούρου υπήρχαν εισηγήσεις για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών και του Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του στον τ/σ Mega ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας είχε υποστηρίξει ότι για τον πρώην πρωθυπουργό προκύπτουν πολιτικές, όχι όμως ποινικές ευθύνες.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε ως πρωθυπουργός για τη λίστα και το περιεχόμενό της. Μου είναι αδιανόητο να το πιστέψω», είχε πει στον Αlpha 9,89 o εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός δεν περιμένει από αυτούς που συγκάλυψαν την υπόθεση της SIEMENS να αποκαλύψουν την αλήθεια» και συμπλήρωνε: «Είναι άλλωστε αυτοί που κατασκεύασαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να παραγράφονται οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων».

Παράλληλα, σήκωνε το γάντι και με αφορμή τα περί συκοφαντίας που του καταλογίζονται από την Ιπποκράτους: «Πρόκειται για έναν ένοχο πανικό που δεν πείθει κανέναν. Τους λέμε για άλλη μια φορά, πως δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου και πως αυτοί που εξέθρεψαν τη διαφθορά δεν μπορούν να ξανακοροιδέψουν τον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν».

Η ανακοίνωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που επιδιώκει να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές τη σύσταση της προνακριτικής επιτροπής για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

'Αμεσα ήρθε το σχόλιο - απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που έκανε λόγο για «αναμενόμενο εκνευρισμό» στην Κουμουνδούρου λόγω «της καθυστερημένη αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ».

«Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

«Αυτό που δεν έχει όρια είναι η διαχρονική αλληλεγγύη των μνημονιακών εταίρων στη συγκάλυψη της διαφθοράς», ανταπάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ρ/σ Α 989: «Εγώ έφερα τη λίστα (Λαγκάρντ) την αυθεντική. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να με βάλει στο "κάδρο", ας με βάλει».

Γ. Στουρνάρας: Εγώ την έφερα τη λίστα Λαγκάρντ

Γ. Στουρνάρας: Εγώ την έφερα τη λίστα Λαγκάρντ

Για την ενδεχόμενη εμπλοκή Παπακωσνταντίνου δήλωσε αιφνιδιασμένος, αν και τόνισε πως «πάντα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Ας περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί, ας μην προτρέχουμε» και πρόσθεσε ότι «θα γίνουν έλεγχοι και στη λίστα Λαγκάρντ». Σημείωσε πάντως πως προέχουν οι έλεγχοι για τις 54.000 (που έχουν βγάλει κεφάλαια στο εξωτερικό). Θα κληθούν αυτοί που τα έβγαλαν έξω (τα χρήματα) να τα δικαιολογήσουν, αλλιώς θα πληρώσουν» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση. «Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας και μάλιστα τώρα που διανοίγονται θετικές προοπτικές για την ανάκαμψή της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας Δεν θα τα καταφέρουν. Και οι πολίτες που υφίστανται τόσες θυσίες καταλαβαίνουν. Θα αποτύχουν τραγικά όπως και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν που φαίνεται ότι δεν τους δίδαξε τίποτα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «σημαδιακή» τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως η αποκάλυψη του παιχνιδιού τους άρχισε και θα είναι πλήρης.

«Οι μάσκες επιτέλους έπεσαν. Μετά από εβδομάδες παραφιλολογίας, συκοφαντίας, απειλών και χυδαίων διαρροών, ο ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις», καταλήγει.

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή υπογραμμίζει την ανάγκη να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Παπανδρέου αλλά και «όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη "μαύρου" χρήματος». Μάλιστα ζητεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όχι μόνο για Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ας είναι αυτό το πρώτο βήμα για ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικό της χώρας από τους απατεώνες και τους διεφθαρμένους», τονίζει.

Ειδικότερα για τον Γ. Παπανδρέου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι φύσει αδύνατο να μη γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας για την έλευση της λίστας Λαγκάρντ και για τις βρώμικες παρεμβάσεις Παπακωνσταντίνου σε αυτή».

Σαμαράς και Κουβέλης καλύπτουν απόλυτα τις ποινικές ευθύνες του συνεταίρου τους στην εξουσία Βενιζέλου, υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ενώ το μεσημέρι αναφερόταν – ορθώς - στις ποινικές ευθύνες Παπανδρέου, το βράδυ πραγματοποίησε την πλέον θεαματική κυβίστηση, εξαίρεσε τον πρωθυπουργό του μνημονίου και του ΔΝΤ από την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Η βρωμιά και η δυσωδία της λίστας Λαγκάρντ έχουν καλύψει ολόκληρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, από τη συγκυβέρνηση μέχρι τη δήθεν αντιπολίτευση της αριστεράς. Οι υπόγειες διαδρομές, οι δοσοληψίες και τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα που μυρίστηκε εξουσία είναι πλέον ολοφάνερα», υπογραμμίζει.

Ακόμα μφισβητεί το έργο των επιτροπών της Βουλής, καθώς αναφέρει πως «απλά καλύπτουν τη διαφθορά δεκαετιών και ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού».

Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, «πολιτική κάθαρση θα επέλθει μόνο όταν δούμε τους κλέφτες στη φυλακή και τα κλεμμένα να επιστρέφουν στο δημόσιο».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, ζητεί τη διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στον χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Μάλιστα, το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι αυτή η υπόθεση επιβεβαιώνει το πιο ουσιαστικό, ότι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει «το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη σαπίλα και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και στην ληστεία που υφίσταται, η οποία γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και πιο άγρια».

Παραίτηση Ελ. Παπακωνσταντίνου από το ΤΑΙΠΕΔ

Νωρίτερα, η Ελένη Παπακωνσταντίνου, το όνομα της οποίας σβήστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ, υπέβαλε την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠΕΔ). Σε επιστολή της προς τη διοίκηση του Ταμείου, η κ. Παπακωνσταντίνου, εξαδέρφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματός της αναφορικά με την υπόθεση.

Αναφέρει επίσης ότι η τραπεζική κατάθεση που διατηρεί είναι νόμιμη και συνιστά περιουσία της ιδίας και του συζύγου της και συμπληρώνει ότι υποβάλει την παραίτησή της για να μην αμφισβητηθεί η ομαλή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και για να διευκολυνθεί η διοίκησή του.

Η κ. Παπακωνσταντίνου είχε τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου στις 20 Σεπτεμβρίου ως νομική σύμβουλος.

«Η σημερινή παραίτηση της εμπλεκόμενης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να εξαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, γι' αυτό εμμένουμε στη θέση μας για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που δεν τόλμησε να την απομακρύνει, καθώς επίσης και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο και το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου που την τοποθέτησαν εκεί», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια στόματος Νότη Μαριά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή