Αραβικό «δίχτυ προστασίας» ζητεί η Παλαιστίνη

Επρόκειτο για δέσμευση των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, σε περίπτωση ισραηλινών κυρώσεων
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 19:51

Στη φωτογραφία, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι (δεξιά), ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι (δεύτερος από δεξιά) και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ (αριστερά)

A- A A+

Η κυβέρνηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ κάλεσε εκ νέου τις αραβικές χώρες να καταβάλλουν 100 εκατομμύρια δολάρια στην Παλαιστινιακή Αρχή σε μηνιαία βάση, όπως είχαν δεσμευθεί ότι θα έπρατταν σε περίπτωση ισραηλινών οικονομικών κυρώσεων.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κάλεσε τις αραβικές χώρες να ενεργοποιήσουν το αραβικό δίχτυ ασφαλείας και «να καταβάλουν τους πόρους που υποσχέθηκαν», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η δέσμευση είχε αναληφθεί από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, σε περίπτωση που το Ισραήλ αντιδρούσε στην αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Τον Δεκέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το μπλοκάρισμα της μεταβίβασης των φόρων που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή, ως κύρωση, θεωρώντας το διάβημα στον ΟΗΕ ως αντίθετο προς τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή κυβέρνηση, η Παλαιστινιακή Αρχή χρειάζεται 240 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι παλαιστίνιοι υπάλληλοι έκαναν σήμερα στάση εργασίας για να διαμαρτυρηθούν λόγω της μη καταβολής των μισθών τους.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Mάλικι αναφέρθηκε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι, ο οποίος του δήλωσε ότι «τέσσερις αραβικές χώρες έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση να συνεισφέρουν στο δίχτυ ασφαλείας».

Επιπλέον, η Αλγερία αναμένεται να καταβάλει το πρώτο μισό της ετήσιας βοήθειας της ύψους 52 εκατ. δολαρίων, λόγω της «επικίνδυνης οικονομικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή