Επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τσάβες

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 06:03
UPD:07:23

«Ο διοικητής Τσάβες αντιμετωπίζει επιπλοκές, μετά την τελευταία εγχείρηση, με αποτέλεσμα να έχει παρουσιάσει σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας. Όπως είπε, «η μόλυνση έχει προκαλέσει ανεπάρκεια στο αναπνευστικό σύστημα του Τσάβες και χρήζει άμεσης θεραπείας».

A- A A+

Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέστη σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, έπειτα από την τελευταία επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

«Ο διοικητής Τσάβες αντιμετωπίζει επιπλοκές, μετά την τελευταία εγχείρηση, με αποτέλεσμα να έχει παρουσιάσει σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας. Όπως είπε, «η μόλυνση έχει προκαλέσει ανεπάρκεια στο αναπνευστικό σύστημα του Τσάβες και χρήζει άμεσης θεραπείας».

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο, υποβλήθηκε, πριν από περίπου ένα μήνα, στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Κούβας.

Ο αδελφός του προέδρου, Αντάν Τσάβες, κυβερνήτης του κρατιδίου Μπαρίνας, καθώς και ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο, τον οποίο ο Τσάβες έχει ορίσει διάδοχό του, βρίσκονται στην Αβάνα, όπου νοσηλεύεται o πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Τσάβες περιέγραψε την κατάστασή του ως «πολύ ανησυχητική».

Στο μεταξύ στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η Βενεζουέλα να προχωρήσει στη διενέργεια «δημοκρατικών, ελεύθερων, δίκαιων και με διαφάνεια» εκλογών σε περίπτωση που ο Τσάβες δεν μπορέσει να αναλάβει την εξουσία.

«Ψυχολογικός πόλεμος» από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί την αντιπολίτευση για «ψυχολογικό πόλεμο», με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Μετά από την επίσκεψή του στον Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να υποσκάψει την εμπιστοσύνη που τρέφει ο κόσμος στο πρόσωπο του προέδρου, εναλάσσοντας «ψεύδη και χειραγωγήσεις».

Λίγο αργότερα, ο κ. Βιγιέγας ανέγνωσε κυβερνητική ανακοίνωση, που προειδοποιούσε τον λαό της χώρας «για τον ψυχολογικό πόλεμο που ένα διακρατικό δίκτυο των μέσων ενημέρωσης έχει εξαπολύσει σχετικά με την ασθένεια του προέδρου, με απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν» τη Βενεζουέλα και να θέσουν τέλος «στη σοσιαλιστική επανάσταση» που έχει ξεκινήσει ο Τσάβες.

«Γνωρίζουμε για τις χειραγωγήσεις που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ. Πιστεύουν πως ήρθε η ώρα τους και πως έχει ξεκινήσει μία τρελή περίοδος επίθεσης της δεξιάς, τόσο εδώ, όσο και σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Μαδούρο, χωρίς να διευκρινίζει εάν σοι δηλώσεις του στοχεύουν την αμερικανική κυβέρνηση, ή τους αντιφρονούντες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάτο Καμπέγιο ανακοίνωσαν πως μετέβησαν στην Κούβα «τις τελευταίες ώρες» προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία «ομάδα εργασίας» με τον Τσάβες, που στόχος της ήταν η χάραξη μίας στρατηγικής ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου στις 10 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Μαδούρο έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για υποτιθέμενες προστριβές του με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης: «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ άλλοτε...ορκισθήκαμε ενώπιον του διοικητή Ούγο Τσάβες πως θα παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή