1,4 δισ. πρόστιμο στην Transocean για την πετρελαιοκηλίδα

Υπόθεση Deepwater Horizon
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 10:27
UPD:10:27

Η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της Transocean, στιγμάτισε ανεπανόρθωτα τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στα χρονικά.

A- A A+

Ποσό ύψους 1,4 δισ. δολ. θα κληθεί να πληρώσει ο όμιλος υπεράκτιων γεωτρήσεων Transocean για το ρόλο του στο δυστύχημα και την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, κατόπιν συμβιβασμού με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εταιρεία, με έδρα την Ελβετία, συμφώνησε στην καταβολή του ποσού προκειμένου να κλείσουν οι διώξεις εις βάρος της, ενώ υποχρεώθηκε παράλληλα να δηλώσει ένοχη για παραβίαση του νόμου περί καθαρότητας των υδάτων. Τα χρήματα θα διοχετευθούν κυρίως σε περιβαλλοντικά πρότζεκτ καθώς και σε έρευνες για την αποτροπή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον.

Στις 20 Απριλίου του 2010, έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της Transocean, την οποία εκμεταλλευόταν η BP, εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 εργάτες. Η πετρελαιοκηλίδα στιγμάτισε ανεπανόρθωτα τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στα χρονικά.

Το Νοέμβριο, η BP κατέληξε σε συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων. Έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας χημικής ασφαλείας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορεί και τις δύο εταιρείες για ανεπαρκείς κανονισμούς ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο, η Transocean καλείται να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εξέδρες της και να εφαρμόσει βελτιωμένες μεθόδους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

«Η επίλυση των ποινικών κατηγοριών και των αστικών αξιώσεων εις βάρος της Transocean συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της απόδοσης Δικαιοσύνης για την ανθρώπινη, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή του Deepwater Horizon», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Μόλις έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, οι μετοχές της Transocean σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 10% στη Ουόλ Στριτ, καθώς για τους επενδυτές η συμφωνία διαλύει τα «σύννεφα» πάνω από την εταιρεία που, το 2011, κατέγραψε απώλειες ύψους 5,7 δισ. δολαρίων. Αντιθέτως, παρά τα προβλήματα στη σκιά του Deepwater Horizon, η BP ανακοίνωσε κέρδη άνω των 25 δισ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή